Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Társfertőzésekről részletesen

2015.03.10

Bartonella és más kullancsok okozta fertőzések

 

 coinfections-chart-5.22.jpg

A bartonella egy olyan baktérium, amely a sejten belül él, és megfertőzhet embereket, emlősöket valamint az állatok széles körét is. Nem minden bartonella faj okoz betegséget emberekben. Az első  bartonella henselae fertőzést 1990-ben jelentették, és 1992-ben írták le mint új fajt. Leginkább a macskák hordozzák, és macskakarmolási betegséget okoz, szívritmuszavart, valamint számos más komoly megbetegedést az emberi szervezetben.

 

A bartonella baktériumot bolhák, tetük és kullancsok terjesztik. A tudosók azt gyanítják, hogy a kullancsok a terjesztők a humán bartonellosis esetében. Az ember kullancscsípés által vagy esetleg macskák által észrevétlenül fertőződhet meg. Azok az emberek akik emlékeznek kullancscsípésre megfertőződtek lyme-kórral és bartonellával is. Több kutatásra van még szükség ahhoz, hogy megállapítsuk a kullancsok szerepét a betegség terjesztésében.

 

A tudósok számos bartonella törzset ismernek.  Az egyik típusát legyek terjesztik az Andokban, Peruban és Ecuadorban. Egy másik altörzset az emberi tetüben találták meg. Bartonella baktériumot találtak az európai szarvaskullancsban is. Öt különböző bartonella törzset azonosítottak a kaliforniai pacificus kullancsok 19.2%-ban.

 

Tünetetek

Bár a bartonellosis gyakran csak enyhe tünetekkel jár, de súlyos esetben az egész szervezetet érintheti. A fertőzés korai jelei a láz, fáradtság, fejfájás, rossz étvágy, és a szokatlan csíkos kiütések. A duzzadt nyirokcsomó tipikus tünet, különösen a fej, nyak és hónalj területén. Burrascano akkor gyanakszik bartonellosisra, amikor a neurológiai tünetek nincsennek arányban a más testszerte jelentkező lyme tünetekkel. De még a tünetek közé sorolja a gastritist vagyis refluxot, az alhasi fájdalmat, talpak fájdalmát, és bőr alatti csomókat is többek között. A nyirokcsomók meg vannak nagyobbodva, és a beteg torka is fájhat.

 

Diagnózis

Polimeráz láncreakció, vagyis PCR-t és szövetbiopsziát lehet használni, de ezek sem igazán megbízhatóak ahogyan a standard vértesztek sem.

Kezelés

Erythromycin-t and doxycycline-t sikeresen használtak a hagyományos bartonella ellen, de Burrascano azt gyanítja, hogy a kullancs okozta bartonella más és inkább levofloxacint vagy 18 év alatti gyerekeknek azithromycint ajánl.

 

Egyéb kullancsok által terjesztett fertőzések

 

Coloradoi kullancs láz

A coloradoi kullancs lázat egy vírus okozza amit a Sziklás hegyi kullancs terjeszt. A tünetek közé tartozik az akut magas láz, erős fejfájás, hidegrázás, fáradtság, és izomfájdalom.

 

Mycoplasma

Mycoplasma alfajokat azonosítottak kullancsokban. Mivel kisebbek mint az átalgos baktériumok, ezért a sejtekbe is behatolnak és szétrombolják az immunrendszert ezzel fáradtságot, mozgásszervi panaszokat és kognitív problémákat okozva. A mycoplasma fajták antibiotikumokkal kezelhetőek.

 

Powassan vírus

A Powassan vírus a vírusos agyhártyagyulladás okozója. A tünetek: láz, rángatózás, fejfájás, dizorinetáció, letargia, részleges kóma és bénulás. A betegek 10%-a belehal, és többen maradandó károsodást szenvednek.

 

Q láz

A Q lázat a Coxiella burnetii, egyfajta baktérium okozza, amit a szarvasmarha, birka és kecske hordoz. A tünetek a lyme-kór tüneteihez hasonlítanak. A Q láz általában magas lázzal kezdődik. A tüdőgyulladás és abnormális májfunkció szintén Q lázra utal. Doxycycline a megfelelő kezelés rá.

 

Sziklás hegyi foltos láz

A sziklás hegyi foltos lázat a Rickettsia sickettsii baktérium okozza, amit kullancscsípés okoz. Magas lázat, kiütést, fejfájást és vérzési problémákat okoznak. A kezeletlen betegek 30%-a meghal. Kezelhető antibiotikumokkal, gyakran doxycyclinet adnak rá.

 

Kullancs paralízis

Számos kullancs egyfajta toxint választ ki, amely előrehaladó paralízist okoz, ami megszünik amikor a kullancsot eltávolítják.

 

Kullancs láz

A Borrelia hermsi okozza, amit a kullancsok az USA nyugati partján terjesztenek. Ciklikusan visszatérő magas láz jellemzi és antibiotikumokkal kezelik.

 

Tularémia

A tularémia vagy nyúlpestis az egész USA-ban előfordul. A Francisella tularensis nevü baktérium terjeszti. A tünetek: bőrfekély, duzzadt és fájdalmas nyirokcsomók, gyulladt szemek, torokfájás, szájfájdalom, tüdőgyulladás, hányinger és hányás. A leghatásosabb kezelés a kinolonok közé tartozó antibiotikumokkal történik.

 

Természetes anyagokat tartalmazó készítmény, mely klinikailag alátámasztottan hatásos EBV vírus ellen:

http://www.prweb.com/releases/2013/10/prweb11193319.htm