Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babézia és lyme-kór a kutyáknál

2015.03.10

babezia-kutya.jpg

Kullancsok által terjesztett betegségek

A Magyarországon élő kullancsok közül több faj is veszélyezteti az embereket és az állatokat. A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban csípéssel (nyállal) történnek. A kullancs azonban más módon is fertőzhet. Mivel a székletében is lehetnek kórokozók, a széklet beszáradása után az por formájában belégzésre kerülhet, vagy bőrseben keresztül is fertőzhet. A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén nyers tejének elfogyasztásakor is fertőződhet az ember a kullancs által a kérődzőkbe juttatott kórokozótól.

A két legfontosabb betegség, ami kedvenceinket veszélyezteti a Babeziózis és a Lyme-borreliózis.


Babeziózis

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes is lehet. A betegséget a Babesia canis nevű egysejtű élőlény okozza, mely a vérben élősködik és a vörösvértestek szétesését okozza. Fertőzött állatban a tünetek a csípés után pár nap múlva jelentkeznek. A betegség kimenetele igen változatos lehet. Gyógykezelés hiányában az állat 1 hét alatt elpusztulhat, de az időben észrevett betegség akár egy hét alatt gyógyítható is.

Milyen tünetei vannak a Babesiosnak?

Leggyakoribb a heveny forma, ami jellegzetes tünetekkel jár: nagyon magas láz, nyugtalanság, bágyadtság, étvágytalanság, sárgaság, kiszáradás és rohamos lesoványodás, vérfesték vizelés miatt sötétbarna vizelet, de ez gyakran csak a betegség kezdetén mutatkozik, sőt az idült, elhúzódó esetekben hiányozhat is. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is: ingadozó járás, a végtagok gyengesége, bénulása.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Ha a jellegzetes tünetek megvannak, a diagnózis akár azok alapján is felállítható, de biztos eredményt csak a vérkenet- illetve szerológiai vizsgálat adhat.

Hogyan gyógyítható a betegség?

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, melyek egy, súlyos esetben 48 óra múlva megismételt beadással gyógyulást eredményeznek. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a kezelés még a betegség kezdeti stádiumában megtörténik. Elhúzódó esetben a vérfesték vizelés a vesékben olyan fokú károsodást (veseelfajulás) okoz, amely már visszafordíthatatlan. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

A betegségnek van egy másik, szerencsére ritkábban jelentkező, ámde szintén életveszélyes szövődménye. Ez abban az esetben alakul ki, ha a szervezet a betegség hatására „áthangolódik”, és a saját vörösvértestjeit kezdi támadni és elpusztítani. Ekkor beszélünk autoimmun hemolízisről. Ennek a kezelése hosszadalmas és költséges lehet, és néhány esetben nem is jár sikerrel.

Hogyan előzhető meg a Babesiosis?

Elsődleges fontosságú - ahogy ezt már említettük - a kutya megóvása a kullancsok csípésétől. Sétáltatás után alaposan vizsgáljuk át az állatot, és a kullancsokat azonnal távolítsuk el, még akkor is, ha az eltávolítás esetleg a kullancs fejének beszakadásával jár. Az eltávolítás során kerülni kell a kullancs potrohának összenyomását, mert ezzel mechanikusan a sebbe nyomhatjuk a kullancs esetlegesen fertőzött váladékait. A leghelyesebb erre a célra speciális kullancskiszedő csipeszt vagy -kanalat használni.

Ma már számos készítmény kapható a kullancsok távoltartására (rácseppentős oldatok (spot on), spray, nyakörv, ultrahangos kullancsriasztó), melyekkel tartós és biztos védelmet nyújthatunk kedvencünknek. Amennyiben a kullancsveszély fokozott, akár kombinálhatjuk is ezeket a termékeket. Az optimális védelem kiválasztása érdekében érdeklődjön állatorvosánál.

Lyme kór

A Lyme kórt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza kutyákban és emberben egyaránt. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák , és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik a szervezetben, és főként az ízületekben huzamosabb ideig megtelepszik. A betegség emberre is veszélyes, a fertőződés ebben az esetben is kullancscsípés útján következik be, a kutyától közvetlenül nem lehet elkapni. A kutyáknak azonban szerepük lehet az ember fertőződésében azáltal, hogy a kullancsokat bundájukban hazaviszik, így azok az ember környezetébe juthatnak. Emiatt is fontos a kutyák kullancsok elleni védelme.

Milyen tünetei vannak a Lyme-kórnak?

Emberek esetében nagyon jellemző a csípés körül kialakuló bőrpír a fertőzés korai szakaszában, azonban kutyáknál ez nem mindig fedezhető fel, így a diagnózis felállítása rendszerint nem könnyű.

Leggyakrabban a gazdiknak a kutya étvágytalansága tűnik fel illetve az, hogy fájdalmai vannak. Az ízületek fájdalmassága miatt a beteg kutyákra az óvatos járás a jellemző. Esetenként magas láz is kíséri a fenti tüneteket. A sántaság és az ízületek megduzzadása egyik lábról a másikra "vándorolhat". Ha nem kerül a kutya állatorvoshoz, a sántaság elmúlhat, majd hetekkel-hónapokkal később ismét visszatérhet.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A sántaság, a duzzadt ízületek és a láz felkeltik a Lyme-kór gyanúját, azonban más oka is lehet ezeknek a tüneteknek. A pontos diagnózishoz elengedhetetlen a kutya vérmintájának laboratóriumi vizsgálata .

Hogyan gyógyítható a betegség?

A kórokozó antibiotikumok segítségével elpusztítható, azonban igen hosszadalmas, több hetes kúra szükséges a teljes gyógyuláshoz.

Hogyan előzhető meg a Lyme kór?

Szintén a megelőzés a leghatékonyabb védekezési forma. Sajnos már a városokban is számítanunk kell a kullancsok jelenlétére, úgyhogy a védekezés mindenhol indokolt ellenük. A számos kapható készítmény közül a kutya bőrére cseppenthető oldatok, illetve jó minőségű nyakörvek váltak be a leginkább. Hatásuk megbízható, és kellően hosszú ideig tart.

Emellett, ha gyakran járnak kullancsokkal erősen fertőzött területekre kirándulni, tanácsos kutyájukat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is. A többihez hasonlóan ezt az oltást is évente szükséges ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk. Az oltóanyag rendelőnkben állandóan rendelkezésre áll.

Hogyan távolítsam el a kullancsot a kutyámból?

Fontos, hogy minden nagyobb séta után vizsgálja át kutyáját, ugyanis a betegség átvitelének valószínűsége nagyobb, ha a kullancs több mint 24 órán át a kutyában marad. A kullancseltávolításhoz ma már kaphatók speciális csipeszek, melyek használata megkönnyíti a műveletet. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, a kullancsot egy csipesz vagy ujjai segítségével fogja meg, minél közelebb a kutya bőréhez, és határozott mozdulattal csavarja meg az óramutató járásával ellentétes irányba, és közben húzza kifelé. Vigyázzon, hogy ne nyomja szét ujjaival a kullancsot, ugyanis a Lyme-kór kórokozója a bőrön át is bejuthat az ember szervezetébe. A közhiedelemmel ellentétben, soha ne kenje be a kullancsot olajjal vagy krémmel, mivel az miközben haldoklik és megfullad, nagyobb eséllyel jutatja a szervezetbe a benne lévő kórokozókat!

Forrás: kisállatdoki.hu
FIGYELEM! A legfontosabb a MEGELŐZÉS!

http://kutyabarat.hu/…/kullancsveszely_-_ezek_a_legfertozot…

beteg_kutya_kullancs.jpg

kullancs-kutya1.jpgkullancs-kutya2.jpg

Milyen magas bozótosra van szüksége a kullancsnak, hogy rá tudjon kapaszkodni a kutyára?
Összeállította: dr. Tilly Péter

Az elterjedt közvélekedés szerint a kullancsokat magas fűben, bozótos helyeken szedik össze a háziállataink, de a valóság ennél árnyaltabb. A különböző kullancsfajok egymástól eltérő stratégiát alkalmaznak a gazdaszervezeten való megtelepedésre.

A szem nélküli, „vak” kullancsok a lomboserdők lakói. Tájékozódásuk fő szerve az elülső lábaikon lévő Haller-szerv, mely biológiai-kémiai-fizikai „radarként” üzemel és képes felderíteni, bemérni a kullancsok számára a susnyásban bóklászó potenciális áldozatot. Ahhoz, hogy ilyen módon tájékozódjanak a szemmel nem rendelkező kullancsok, magasra (max. 1,5 m-re) kell mászniuk a cserjék vagy a facsemeték leveleinek árnyékot adó fonákjára. A leveleken a tapadókorongos karomban végződő lábaikkal kapaszkodó kullancsok áldozatukra fentről vetik rá magukat. E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), mely főleg a csertölgy alapú erdőségek lakója, de országszerte a kertekben és a közparkokban is megtalálható.

A szemmel rendelkező, látó kullancsok a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. E stratégiát alkalmazza például a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus), mely őshonos a somogyi legelőkön és a Hortobágyon is. A belföldi turizmusnak köszönhetően a kutyakullancs mára megtelepedett a megyeszékhelyek és a főváros kertjeiben és közparkjaiban is. (1)

És ez nem csupán anekdotikus közlés: jelen voltam, amikor dr. Kapiller Zoltán 2014 egyik áprilisi napján fél óra alatt jó néhány kullancsot begyűjtött a Margit-sziget szépen gondozott gyepén egy kullancs-tájékoztatón való demonstráció kedvéért.

Köztudott, hogy a kullancsok nemcsak vért szívnak, hanem kórokozókat is terjesztenek. A kutyatartók a babesia fertőzéstől félnek legjobban, hiszen gyors lefolyású, látványos tünetekkel jár, és fiatal állatokban elhulláshoz is vezethet.

Egyéb betegségeket is továbbvisznek – borreliózis, tularémia, Q-láz, ehrlichiosis, haemobartonellózis, stb. – de a valamilyen kórokozóval fertőzött kullancsok 95 %-a Borréliákat hordoz, tehát ezzel fertőződhet meg a kutyánk a legkönnyebben. (2) A Borrelia fertőzés sokkal kevésbé látványos, mint a babesiosis, de végső hatásait tekintve legalább annyira komolyan kell vennünk.

A Magyarországon befogott kullancsokban mindenhol előfordulnak a Borrelia baktériumok, régiótól függően 12-50% arányban. (3) A legfertőzöttebb területek az Északi-középhegység, Nyugat- és Dél-Dunántúl, de az ország egyéb területein is bárhol számíthatunk a kullancsok által közvetített Borrelia fertőzésre.

A betegséget háromféle kórokozó: a Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii illetve a B. garinii okozza, kevert fertőzés formájában is. Mindhárommal gyakran találkozunk a Lyme kóros kutyákban. A Lyme kór ismert zoonózis, amely házi kedvencünkre ugyanolyan veszélyes mint az emberre – csak éppen később derül rá fény, mert kutyákon a kezdeti, jellegzetes bőrtünetek nem láthatók.

A Lyme borreliózis nehezen gyógyítható, idült, többéves lefolyású betegség; lappangási ideje több hónap. Kutyában leggyakoribb klinikai formája a recidiváló ízületgyulladás, de előfordul az idegrendszeri érintettség, vese - és szívkárosodás is. (4) A kialakult idült fertőzés antibiotikumokra rosszul reagál, nagy dózisú, hetekig-hónapokig tartó kezelés szükséges, ezért a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt.

A Lyme borreliozissal szemben kétféle módon célszerű felvenni a harcot.

Első lépcsője a kullancsokkal szembeni védelem. Számos korszerű bolha-és kullancsirtó szer áll rendelkezésünkre, azonban ezeknek van egy közös tulajdonságuk: a külsőleg alkalmazott készítmények hatékonysága legfeljebb 96%, az orális adagolásúak pedig nem azonnali hatásúak, a kullancsnak vért kell szívnia ahhoz, hogy a hatóanyag kifejtse a hatását. Ezért a kullancsirtók használata mellett is rendszeresen át kell vizsgálnunk a kutyát, és az esetlegesen megtelepedett kullancsokat el kell távolítanunk. A kullancs a fertőzést a megkapaszkodást követő kb. két órán belül nem viszi át, ennyi időn belül kell megszabadítanunk tőle a kutyát, ami egy kirándulás során nem feltétlenül sikerül.

A fentiek alapján látható, hogy a Borreliózissal szemben védőoltást is kell alkalmaznunk, mert a kullancsok okozta fertőzésátvitel 100% biztonsággal nem előzhető meg. Ehhez olyan vakcinát célszerű választani, amely mind a három, legfontosabb kórokozót tartalmazza. Többféle védőoltás is rendelkezésre áll Magyarországon, de kizárólag a Borrelym 3 vakcinával biztosítható egyidejűleg mind a három törzzsel – Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii, B. garinii – szembeni teljes körű, tartós védelem.
Természetesen egyéb vakcinákkal is elérhető hasonló hatás, ha egyidejűleg többféle Borrelia oltást adunk be a kutyának vállalva ennek többlet költség- és munkaigényét.

******************************************************************************************************************************************

Kutyások FIGYELEM! - BABESIA fertőzés!

2015. március 5.

Az enyhe időjárás miatt már jelen vannak a kullancsok! Az elmúlt héten már 4 Babesia fertőzött kutyát kezeltünk. Az alábbi képen a mai eset látható (8 hónapos beagle) igen rossz állapotban.


El kell kezdeni a védekezést a megfelelő nyakörvekkel, spot-onokkal, tablettákkal.

Dr. Bakonyi László

*******************************************************************************************************************************************

2013. október

Tömeges babézis megbetegedés Budapesten kutyáknál, vigyázzatok az állatokra is:


SÉTÁLTATÁSI TILALOM SZOMBATON és VASÁRNAP!
A héten jelentkező tömeges babézia megbetegedés miatt, most szombatra és vasárnapra TELJES SÉTÁLTATÁSI TILALOM van érvényben a NOÉ Állatotthonban. A NOÉ területéről kutyát kivinni szigorúan tilos! ...
Kérünk Mindenkit, hogy figyeljétek a kutyákat és, ha látjátok, hogy valamelyik bágyadt, betegnek látszik, a szokásosnál akár csak egy kicsit is kevésbé aktív, nem eszik, vagy sötét a vizelete, esetleg valamelyik kutyánkban kullancsot találtok, az azonnal szóljatok egy gondozónak, vagy önkéntesnek!!!
Felhívjuk minden kutyával érkező látogatónk figyelmét, hogy kullancs elleni védelemmel lássák el állatukat és ettől függetlenül, otthon nagyon alaposan nézzék át őket.
Ez most szó szerint ÉLETBEVÁGÓ!!!!!

Köszönjük a megértést és a segítséget!

A kullancsokról és a babéziáról bővebben ITT: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151966119619439&set=pb.154601814438.-2207520000.1380922585.&type=3&theater

Noé Állatotthon Alapítvány.

1505351_933424606699644_7970872060588480499_n.jpg

 

Két ok van amiért a kutyád hirtelen bénulttá válhat egyik percről a másikra:
A fő ok a kullancscsípés
-Lyme-kór
- az állat allergiás a kullancs nyálára és ez idegrendszeri problémákhoz vezet, amitől a kutya tulajdonképpen lebénul.

http://infotel.ca/newsitem/if-your-dog-is-suddenly-paralyzed-this-could-be-why/it18088