Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szúnyogveszély!

10515231_635935359884844_4310849162556176248_o.jpg

Kép: Élő Dirofilaria repens egy 60 éves férfi jobb szeméban - az emberi szervezetben rövid idő után elpusztul
Source: "A rare case of anterior chamber dirofilariasis" (10.4103/0974-620X.149868)

Itthon is támad a szúnyogokkal érkező 30 centis szívféreg

Utolsó frissítés:

Szerző:

A hirtelen jött tavaszi meleggel és a csapadékosabb időjárás beköszöntével együtt elszaporodhatnak a szúnyogok, amelyek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is felelősek. A szívféreg az emberek tüdejébe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul.

A szúnyogszezon indulásakor a szívférgesség volt a központi témája a Dirofilaria Napnak, amelyet közel hetven magyar és külföldi állatorvos részvételével rendeztek meg május 21-én Budapesten – közölték a szervezők. A konferencián a szívférgesség témakörét járták körbe a legnevesebb szakértők segítségével.

Az utóbbi 3-4 évben az állatorvosok azzal szembesültek, hogy a bőrférgesség mellett – amely hazánkban már régóta felütötte a fejét – a szívférgességgel is számolni kell. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe.

Az első 6-7 hónap tünetmentes, ekkor fejlődnek ki a férgek. A lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd a végső stádiumban keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel. A paraziták 7-10 évig is élhetnek a kedvencek testében és a kifejlett férgek akár 30 centiméter hosszúra is megnőhetnek.

„Nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig, hanem megelőző kezelést kell alkalmazni” – mondta Lukács Zoltán szakállatorvos, aki szerint fontos, hogy a szúnyogokat távol tartó készítménnyel folyamatosan védjük kedvencünket az élősködők ellen, illetve szívféreg elleni kezelést alkalmazzunk, amellyel a lárvákat el lehet pusztítani. A beteg állat kezelése egyébként is kockázatos és az ára akár a tizenötszöröse is lehet a megelőzés költségének.

A szívférgesség és a bőrférgesség is komoly probléma, mivel a betegségért felelős paraziták az ember egészségét is veszélyeztetik. A humán megbetegedések ugyan nem halálos kimenetelűek – mivel a féreg az emberben nem fejlődik ki teljesen –, de a szívféreg a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul.

A gócok mellkasi röntgenen más elváltozásnak tűnhetnek, megnehezítve a helyes diagnózist. A bőrféreg – amely a szívféregnél is gyakrabban fordul elő és szintén a szúnyogok terjesztik –, még nagyobb problémát okozhat az embereknél. Nem csak a bőr alatt képezhet csomókat, de a szembe is eljuthat, ahol esetenként még látászavart is eredményezhet. A szemben élősködő féregtől szerencsés esetben sebészeti úton meg lehet szabadulni.

Mivel az emberek fertőződésének forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc, így az állatok férgességének megelőzése és felderítése elsődleges, közegészségügyi jelentőséggel bír. Egy gyors vérvizsgálat elárulja, hogy kedvencünk fertőzött-e.

Ezt érdemes fiatal állatnál félévente, később évente elvégeztetni. Negatív vizsgálati eredmény birtokában a szúnyogcsípés és a szívféreg lárva elleni együttes kezelést javasolt alkalmazni, a további mentesség fenntartása érdekében.

Pozitív lelet esetén hosszantartó, kockázatos és költséges kezelésnek néznénk elébe, melyet mindenképpen jobb lenne inkább megelőzni, ezzel mind a kutya, mind a gazdi elkerülheti a féregfertőzés kialakulásának kockázatát – tették hozzá.

 

A Szívféregmánia bejegyzése a Facebookon:

A szív- és bőrférgesség emberi vonatkozásai – A képek csak erős idegzetűeknek!

Embereknél a szív- és bőrféreg lárvaalakjai okozhatnak gondot- hazánkban inkább egyelőre bőrférges eseteket írtak le. A fertőzött szúnyog a csípéssel a bőr alá olthatja a lárvákat, amelyek vándorlásukkal problémát okozhatnak, viszketés és gyanús duzzanatok formájában.
A klinikai tüneteket a laza bőr alatti szövetekben elhelyezkedő féreg okozta helyi elváltozások uralják. A csomók bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban a felsőtestre (fej, szem, nyak, felső végtagok, mellkas) lokalizálódnak, esetenként a szembe vándorolhatnak. Belső szervekben ritkán helyezkednek el. A kezelés műtéti, a férget tartalmazó csomó kimetszése végleges gyógyulást eredményez.
Emberben a szívféreglárvák fejlődése megreked, nem tud kialakulni felnőtt féreg. A szívféreg lárvák azonban a tüdőbe jutva eltokolódhatnak, és tüdődaganathoz hasonló gócok alakulnak ki (röntgenvizsgálattal összetéveszthető egy daganattal).

Az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai osztályán 2007 és 2011 között évente 9-14 új esetet diagnosztizáltak. ( forrás: Orsz. Epidem. Kp. honlapja)

szfereg1.jpgszfereg2.jpg

 

És egy másik magyarországi eset:

Dr. Barkóczi Ilona, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Tüdőgyógyászati Osztályának vezetője arról számolt be, hogy a beteg a CT vizsgálat után került az osztályra. Kivizsgálását követően a kecskeméti Mellkas Sebészeti Osztályra küldték, ahol megtörtént a beavatkozás. Az eltávolított, mintegy 1,5 centiméteres elváltozást tartalmazó tüdőrész szövettani vizsgálata után vált egyértelművé, hogy a röntgen és a CT képen látható, daganatgyanús elváltozás nagyon ritka betegség. Azt egy tüdőbe került, szúnyog által közvetített Dirofilaria repens okozta. A vizsgálat stádiumában a beteg panaszmentes volt, így eleinte azt hitték, egy időben felfedezett tüdődaganatot diagnosztizáltak.

 

Részletesen itt olvasható róla:

http://kalohirek.hu/hir/kalocsa/2015-07-08/42340/szunyog_terjesztette_fereglarva_a_tudoben

**********************************************************************************************

Angelus Állategészségügyi Centrum:

Vérben ficánkoló mikrofilaria. Sajnos a teszt igazolta, hogy szívférgességről van szó. Budapesti eset.

Az egyetlen járható út a megelőzés. A védekezésre több lehetőség is rendelkezésre áll, de a megfelelő módszer kiválasztásához tesztelni kell a kutyát.
Megakadályozhatjuk a szúnyogcsípést különböző repellenes szerekkel (nyakörv, csepp). Ez nem jelent száz százalékos védelmet ugyan, mert ha valami baki folytán mégiscsak egy fertőzött szúnyog csíp, akkor a felnőtt alakok kifejlődését semmi nem akadályozza meg.
Mikrofiláriák elleni küzdelemben is van választási lehetőség.
Ha negatív az állatunk (évente legalább 1 teszt szükséges a szezon kezdete előtt), több készítményből is választhatunk (csepp, tabletta,), mert itt valóban "csak" megelőzésről van szó. Pozitivitás esetén, szív/bőr dirofilariozis eldöntése után, a fertőzés stádiumától függ a kezelési stratégia.
Ha nem tesztelünk, szűkül a használható szerek sora, és nem biztos, hogy az ideálisat sikerül kiválasztani.

Videó: https://www.facebook.com/angelus.allategeszsegugyicentrum

 

Cikkek

Pulzáló doxycycline terápia

2015.09.19

Szívféregre - kutyáknak