Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Bozsik Béla

2015.03.20

25 éve a lyme kutatásban egy magyar orvos - norvég cikk Dr. Bozsikról:

Itt pedig az angol nyelvü változata az interjúnak:
http://www.wellsphere.com/…/25-years-of-experience-…/1280469

"A szeronegativitás azt jelenti, hogy a vizsgálati módszer nem képes az antitesteket kimutatni valamilyen okból kifolyólag. Ez nem jelenti azt, hogy a lyme borreliosis nincs jelen. A betegség kezdeti szakaszában az ellenanyag termelés alacsony, de ugyanúgy lehetséges az alacsony ellenanyag teremelés a betegség késői szakaszában is. Ezért fontos, hogy más vizsgálati módszerekkel kimutatható legyen az aktív fertőzés." Dr. Bozsik kidolgozott egy sötétlátóteres mikrószkópos vizsgálatot (DualDur), mely képes a spirochétákat láthatóvá tenni a sötétlátóteres vizsgálat során.

Written by Gerd Berge, Norwegian Lyme Borreliosis Association

 

Részlet egy másik cikkből:

http://weborvos.hu/egeszsegmagazin/lyme_kor_mar_nepbetegsegrol_is/222594/

Dr. Bózsik Béla Pál az OKI Szerológiai Laboratóriumának ny. főorvosa, a Lyme Borreliosis Alapítvány Kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta, fontos lenne, ha a lakosság "fele", az édesanyák (és a leendő édesanyák) megtanulnák és gyakorolnák a kullancs-vizitet legalább esténként, és a kullancs-kivétel módozatait.

Sajnos nem kap elég figyelmet az az egyszerű szakmai tény sem, hogy csak fertőzött kullancs okoz betegséget, ami jelenlegi tudásunk szerint legalább négyféle betegség, (a B.garinii vagy rokona B.bavariensis okozta, a B.afzelii és/vagy B.spielmanii okozta Lyme borreliosis, vagy a Bartonellosis, illetve az Anaplasmosis/Ehrlichiosis)amelyek különböző antibiotikum-érzékenységgel bírnak, ezért minden egyes, vagy azonos személytől összegyűjtött kullancsot meg kell vizsgáltatni, hiszen rendelkezésre áll az erre alkalmas genetikai módszer. Bár az igaz, az OEP-nek pedig felül kellene vizsgálnia a LB szerológiai vizsgálatainak finanszírozását - tette hozzá a nyugalmazott főorvos.