Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lyme-kór kiváltotta autizmus gyerekeknél

2015.04.05

A tanulmányok azt mutatják, hogy az autista gyerekek minimum 20-30%-a pozitív lesz lyme-kórra. A szakemberek 20-90% közötti számokat jelentenek a lyme pozitivitást illetően.

Hogyan diagnosztizálják a lyme-kórt?

A legnagyobb akadály, hogy a szülők és a szakemberek az autizmus és lyme-kór között kapcsolatot találjanak, azok a nem megbízható tesztek. A jelenleg elérhető, CDC által ajánlott tesztek kb az esetek 50%-ban téves eredményt adnak. Azoknak a gyerekeknek, akiknek késői stádiumú a fertőzése, vagy már lyme-kórral születtek, kevésbé valószinü, hogy megfelelő antitest választ ad az immunrendszerüknek ahhoz, hogy a CDC által alkalmazott teszt kimutassa az ellenanyagot. Valamint fontos még megjegyezni, hogy a CDC által alkalmazott teszt a borrelia egyetlen alfajának kimutatására lett kifejlesztve, noha minimum 100 különféle alfaja van a baktériumnak az USA-ban.

Mi történne, ha az orvosok egy másképpen standardizált lyme tesztet hasznának, mint pl Kínában? 48 autizmus spektrum zavaros és lyme-kóros gyereket vizsgáltak kezelés előtt és után. A megkérdezett 48 szülőből 45 (94%) mondta azt, hogy gyermeke lyme tesztje először negatív lett, amikor a hagyományosan használt two-tier IDSA/CDC által elfogadott tesztet használták.  A szülők kerestek egy másik szakorvost, aki diagnosztizálta a gyermeküket lyme-kórral a többféle band-et alkalmazó WesternBlot teszt segítségével. Az OSP-A és/vagy OSP-B bandek (WesternBlotnál a 31-es és 34-es band) 48-ból 44 gyereknél megtalálható volt. Ez a két band annyira specifikus a lyme borreliosisra, hogy ezeket használták a lyme ellenes oltóanyag kidolgozásához is a kísérletek során, de még sincsenek az IDSA által alkalmazott WesternBlot tesztben. Tehát látható, hogy a CDC kritériumai alapján a lyme betegek egy elfogadhatatlanul magas arányát tulajdonképpen nem tudják diagnosztizálni.

Hogyan fertőződnek a kisbabák és a kisgyerekek a lyme-kórral?

A lyme-kóros betegek nagy része nem emlékszik kullancscsípésre vagy lyme-foltra. Míg a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a lyme csak kullancsok által terjedhet, addig az anyáról a babára való átvitel terhesség alatt a legvalószinübb oka a lyme-kór kiváltotta autizmusnak. Sőt mi több, úgy gondoljuk, hogy az anyukák egy egész generációja akiket különféle "címke/sablon" betegséggel lettek diagnosztizálva, mint pl. fibromyalgia, krónikus fáradtság szindróma, autoimmun betegségek, megmagyarázhatatlan gyulladás, megmagyarázhatatlan immunhiányos állapot, pszichiátriai betegségek, mint pl depresszió vagy idegesség, izületi fájdalom vagy izomfájdalom, nos ezek az anyukák valójában lyme-kórosak. Vannak olyan publikált tanulmányok, melyek szerint lyme-kórt okozó baktériumot (borrelia), valamint babézia és bartonella baktériumokat találtak újszülött gyerekekben, placentában, magzatban és köldökzsinórban is.

A következő tüneteket találták meg autista és lyme-kóros gyerekben egyaránt:

fáradtság, izzadás (nappali vagy éjszakai), kiütések, izomrángás, megmagyarázhatatlan remegés, hiányzó reflexek, abnormális agyhullámok, gondolkodási problémák, koncentrálási és olvasási nehézségek, rossz rövid távú memória, hangulat változások, irritálhatóság, depresszió, beszédzavarok (pl szavak nem jutnak az eszébe), tájékozódási képesség elvesztése, pánikrohamok, túl kevés vagy túl sok alvás, hányás és hányinger, hasfájás (főleg gyerekekre jellemző), csecsemő elmarad a növésben stb.

A lyme-kór sérülékenyebbé és fogékonyabbá teszi a gyerekeket a környezeti hatásokra, sérülésekre, a védőoltások hatásaira és a fertőzésekre.

Egy elvégzett klinikai kísérletben az autista gyerekeknek (5 gyerek) akik lyme-kórra is pozitívak lettek, 200mg Amoxicillint adtak naponta háromszor, és 3 gyereknek ezen felül még 50mg Azithromycint is napi egyszer. Az összes gyerek SAP-O teszten javulást mutatott 6 hónappal a folyamatos antibiotikus terápia után. Javult a beszédjük, alvási szokásaik, szemkontaktusuk, és az ismételt tevékenységek terén is javultak.

A lyme-kór kezelésére ugyan antibiotikumot használnak, de nem csak ez a lehetőség adott. Vannak gyógynövények, homeopátiás és más alternatív protokollok, amelyek az egyedi igényekhez igazíthatóak. Sajnos, nincsenek gyors gyógymódok. A különféle módszerek különféleképpen hatnak a betegeknél, nincs egy mindenkinek jó gyógymód. A lyme-kórból való felépülés időt és türelmet igényel.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy néhány gyereknél kapcsolat van a lyme-kór és az autizmus között. Még sok kutatásra és tanulmányra van szükség, hogy még érzékenyebb teszteket fejleszthessünk ki a borrelia kimutatására.

Minden autista gyermek szüleinek azt ajánljuk, hogy erősen fontolja meg a lyme-kór tesztelését gyermekénél, és mindenképpen egy megbízható tesztet válasszon ki egy lyme specialista orvos segítségével.

2