Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Innen-onnan a nagyvilágból 2015

2015.09.28

 

Elkészült egy hiánypótló magyar dokumentumfilm a lyme-kórról, amit azóta már kétszer is vetítettek a Duna Tv-n, ha lemaradtál róla itt megnézheted:

Kicsit részletesebben a filmről:

http://www.mediaklikk.hu/2015/09/15/a-lyme-egy-regmult-kor-hajnalan/

 

Ez évben elsőként Avril Lavigne jelentette be, hogy jó ideje már lyme-kórral kezelik, és hogy hónapokig tartott mire egyáltalán diagnózist kapott, az orvosok elhajtották azzal, hogy sokat stresszel. Azóta számos cikk jelent meg az újságokban a témával kapcsolatosan, és Avril szorgalmasan tudatja rajongóival állapotának javulását és változását. Nemrég egy kampányt is elindított, amivel adományokat gyüjt olyan lyme-kóros családoknak és gyerekeknek, akik anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg maguknak a kezelést.

De nem csak ő küzd a betegséggel, hanem Ashley Olsen is:

Ashley Olsen

http://www.life.hu/drlife/20150612-ashley-olsen-sulyos-betegseggel-kuzd.html

 

Nemrég Anglia egyik leggazdagabb embere, John Caudwell jelentette be, hogy szintén lyme-kórral küzd nemcsak ő, de egész családja is. Elsőként fiát diagnosztizálták a betegséggel, kilenc év téves diagnózis után. Fiánál psziciátriai tünetekkel (pánikbetegség, agorafóbia, mentális problémák) jelentkezett a betegség, egyáltalán nem a lyme-kórra jellemző tünetei voltak, a betegség az ő esetében teljesen más kórképeket utánzott. John első felesége, valamint a tőle született két lánya szintén pozitív lett a betegségre.

"Ez azt sugallja nekem, hogy a betegség anyáról gyerekre, és emberről emberre is terjedhet" - mondja John. "Először azt gondoltam, hogy csak néhányakat érint ez a betegség, de ahogy utánanéztem a dolgoknak és a témának, azt gondolom, hogy brittek millióit érintheti, és egy valóságos járvány lehet." 

John bevallja, hogy ő szerencsés, mert megengedheti magának a kezelést anyagilag. "Az NHS (helyi egészségügyi szerv) nem tesz eleget. Sokaknak el kell adniuk szinte minden vagyonukat, hogy a magán szolgáltatóknál kezelést kaphassanak. A szívem vérzik értük". Elismeri azt is, hogy a fiával, aki jelenleg ágyhoz kötött, nem könnyü az élet.

(http://www.dailymail.co.uk/news/article-3244080/SEBASTIAN-SHAKESPEARE-Billionaire-s-family-struck-Lyme-disease-Phones-4u-founder-admits-completely-devastating-diagnosis.html)

John saját bejegyzése Facebook oldalán októberben:

"További négy családtagunkat teszteltük lyme-kórra, és mindannyiuk eredménye pozitív lett! Ez kilencből kilenc pozitív eredmény.
Soha nem telik el nap, hogy ne kapnék tragikus leírásokat arról, hogy mennyien szenvednek, és azt kívánom, bár tudnék azonnal segíteni.
Az egész családom beteg, de a fiam állapota a legkétségbeejtőbb. Ettől függetlenül beleegyezett, hogy lefilmezzük, amikor jobban van, hogy mások is tanulhassanak belőle. Az a tervem és minden nap teszek érte, hogy a kezelési protokollok készítőire nyomást gyakoroljak. Ezt mindenképpen meg fogom tenni, így vagy úgy, remélhetőleg együttmüködve egymással!
Néhányan kérdeztetek az NHS tesztek megbízhatóságáról. Több szakértővel beszéltem, akik véleménye az volt, hogy sokszor fals negatív eredményt adnak."

 

Eközben amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a pulzáló antibiotikumos terápia hatékonyabb lehet krónikus lyme-kór esetében, mint a hagyományos terápia.

A mok.hu (Magyar Orvosi Kamara) oldaláról:

Az alvó sejtek a fennmaradó, gyógyszerekre nem reagáló sejtek, amelyek a normális sejtek változatai, de ellenállnak az antibiotikum-terápiának. Az alvó sejtekben a Lyme-kórt okozó baktérium, a Borrelia burgdorferi bújik meg.

„Nem volt teljesen érthető, miért ütközik nehézségbe ennek kórokozónak a kiűzése, hiszen nem volt rezisztens az antibiotikumokra”– magyarázta Kim Lewis professzor, aki vezette a Northeastern University kutatócsoportját.

Más krónikus fertőzések esetében, ahogy nyomon követték az antibiotikum-terápiával szembeni ellenállást, eljutottak a perzisztáló (‘tovább fennmaradó’) sejtekhez, amelyek a normális sejtek gyógyszereknek ellenálló, alvó variánsai.

Ugyanezeket a perzisztáló sejteket azonosították a Lyme-kór kórokozójánál. A Lyme-kórból, ha korán elkezdik adagolni az antibiotikumot, általában gyorsan kigyógyul a páciens. De a betegek 10-20 százalékánál, akiket később diagnosztizálnak és kezdenek el kezelni, állandósulnak vagy kiújulnak a tünetek: arthritisz, izomfájdalom, fáradtságérzet, idegrendszeri problémák. Ezt nevezték el ‘kezelés utáni Lyme-kór szindrómának’.

A kutatóknak kétféle kezeléssel sikerült radikálisan elpusztítaniuk a betegséget okozó sejteket – laboratóriumban. Az egyik egy rákellenes gyógyszer (Mitomycin C), de ez a toxicitása miatt nem alkalmazható a Lyme-kóros betegeknél. A másik gyógyszer sokkal gyakorlatiasabb megoldás: a pulzáló dózisban adagolt antibiotikum, ami megöli az alvó kórokozó sejteket.

A kutatók elsőként antibiotikumos kezelést adtak, ami megölte a szaporodó fertőző sejteket, de az alvókat nem. Amikor az antibiotikum kimosódik a szervezetből, az alvók felébrednek, de mielőtt idejük lenne helyreállítani a sejtjeik számát, újra antibiotikummal bombázzák őket. Négy kör antibiotikumos kezeléssel teljesen kiirtották a lombikban lévő anyagból az alvó sejteket.

„Abban van a dolog nyitja, hogy meg kell várni az újabb antibiotikummal, míg az alvó sejtek felébrednek.”
„Ez ötletet adhat a gyógyítóknak: elvileg hasonló módon lehet kikezelni egy beteget is ebből, vagy más krónikus fertőzésből. A pulzáló dózisú antibiotikum-adagolás jól működik, főleg azoknál a kórokozóknál, amelyek nem nagyon hamar fejlesztenek ki rezisztenciát.”

 

Közben valamikor nyáron az észt miniszterelnökről is kiderült, hogy szintén ezzel a betegséggel küzd, és kezelik, bár nála még úgy tünik, időben és korán történt meg a diagnózis:

http://news.postimees.ee/3314427/estonian-president-contracts-lyme-disease

 

A krónikus betegséggel küzdők (közöttük a lyme-kórral küzdők is) kampányt indítottak, melyben nyilvánosan felvállalják betegségüket:

kampany.jpg

Allie Cashel és Erica Lupinacci, aki Lyme-kórral, illetve lupusszal él, kiállnak azokért, akik szintén valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Amanda Crommett fotós segítségével készítettek sorozatot olyan emberekről, akik szintén krónikus betegséggel küzdenek. Mindannyian a szájukat eltakarva, karjukon a betegségük nevével láthatók a képeken.

A Suffering The Silence kampány célja, hogy arra ösztönözze  krónikus betegséggel élőket, hogy ne hallgassanak tovább, bátran merjék akár nyilvánosan is vállalni az állapotukat, hiszen az nem szégyen.

„Meg akarom mutatni a betegeknek, hogy nincsenek egyedül. Hihetetlenül erősek és bátrak, és ugyanúgy megérdemlik a boldogságot és a tiszteletet, mint bárki más” – fogalmazott Lupinacci.

A kampány a közösségi oldalakon gyűrűzött tovább, ahová egyre több érintett tölt fel olyan fotókat, melyen hasonló pózban látható, mint az eredeti fotósorozaton szereplő emberek.

Forrás: Elite Daily

 

Thomas Grier kutatásának igen érdekes eredményeit publikálta:

Egyik barátja, aki egész életében az erdőben élt, súlyos lyme beteg volt. Több, mint hét évig kapta az antibiotikumokat, lyme tesztje negatív eredményt adott, állapota mégis egyre romlott. Végül halála után agyából sikerült kitenyészteni a borrelia baktériumot. Véleménye szerint ez eddig a legerősebb bizonyíték és felfedezés a borrelia perzisztáló képességére vonatkozóan, ráadásul megfelelően lett dokumentálva is. Skype-on keresztül tart előadásokat, válaszol a kérdésekre, és adományokat gyüjt a további kutatásokra.

http://whatislyme.com/lyme-a-beautiful-killer-by-thomas-grier/

 

A lányról, aki a pápával találkozott annak amerikai látogatása alatt, szintén kiderült, hogy a lyme-kór miatt került kerekesszékbe:

A csodára várva - videó:

http://newyork.cbslocal.com/show/cbs-new-york-videos/video-3298338-waiting-for-a-miracle/

 

És végül, de nem utolsó sorban:

ILADS elvek alapján müködő lyme klinika nyílt Gdanskban (Lengyelo.):

http://www.lyme-med.eu/about-us/

A Dr. Horowitz féle tünetkikérdező kérdőív a beugró hozzájuk:
http://www.lyme-med.eu/…/Dr.Horowitz%E2%80%99sQuestionnaire…

Dr. Sápi Éva magyar biológusnő már évek óta folytat kutatásokat a lyme-kórral kapcsolatosan, legújabb eredményei:

1. Kutatások folynak egy új gyógyszerről, mely segít feloldani a biofilmet, és hatékonyabbnak bizonyult a korábbi antibiotikumoknál
2. Többek között hatásosnak találták még a lyme baktériumok ellen a méhmérget, és a steviát is.
3. A borrelia nagyon ellenálló, nagyon jól alkalmazkodott az évmilliók során, képes ellenállni a gyógyszereknek (biofilm, alvó forma). (http://www.nhregister.com/20151011/university-of-new-haven-professors-research-focuses-on-horrible-lyme-disease)

 

Vajon ki lesz a következő, akiről kiderül, hogy szintén lyme-kórban szenved? Valamelyik világsztár, esetleg egy miniszterelnök, vagy egy újabb milliomos?

Selena Gomez nemrég jelentette be, hogy lupusszal küzd, a lymehoz is értő egyik gyógyszerész szerint azonban mindenképpen teszteltetnie kellene magát lyme-kór irányába is, mert könnyen lehet, hogy betegségének valódi oka ez.

Frissítve 2015. október 10-én:

Megvan a következő lyme-kóros "celeb" - Debbi Morgan amerikai szappanoperasztár, Emmy díjas színésznő. Már több, mint 15 éve szenved a betegségben, de csak most diagnosztizálták.

 

Ha meg szeretnéd osztani a cikket, jelöld meg forrásként a lyme-kor.eoldal.hu-t.