Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Négy ok, amiért a lyme teszted negatív lehet, akkor is ha valóban lyme-kóros vagy

2015.06.13

810bac7da7b8a54771d7c9ac497ad1a3.png

Attól függően, hogy mely tanulmányokat nézzük, a jelenlegi lyme-kór tesztek pontossága 50-80% között mozog, vagyis ez a megbízhatósági fokuk még a legjobb laboratóriumok/tesztek esetében is. Maga az IGeneX a lyme specialista orvosok által leginkább használt és legmegbízhatóbbnak tartott laboratórium is a következőt állítja: "A diagnózist nem szabad csupán a teszteredmény alapján felállítani."

"Egy pozitív IgG vagy IgM Western Blot eredmény csupán azt feltételezi, hogy az adott személy Borrelai burgdorferi-vel fertőződött. Csupán ez alapján nem erősíthető meg maga a lyme-kór fennállása. Nem jelenti azt, hogy a páciensnek valóban lyme-kórja is van, a lyme-kór ugyanis egy klinikai diagnózis." IGeneX forrás, 1998.

A jelenlegi lyme tesztek pontatlansága miatt a legjobb lyme specialista orvosok nem diagnosztizálnak lyme-kórt csupán tesztek alapján. Csak a tünetekkel együtt értékelik azt.

Létezik olyan eset, hogy egy páciens folyamatosan negatív teszteket produkál lyme-kór irányában, de ennek ellenére fennálló aktív lyme-kórja van. Rengeteg oka van annak, hogy egy lyme teszt miért adhat negatív eredményt, fennálló fertőzés ellenére is. Ez a cikk négy okot fog részletezni, de nem csak ezek lehetnek az okok és a miértek között.

1. ok: Más borrelia altörzzsel vagy fertőzött, mint amit a teszt vizsgál

Jelenleg nincs 100%-os lyme teszt!

Például a sürgősségin az orvos kérhet számodra egy hagyományos lyme-tesztet, ami aztán negatív eredménnyel jön vissza. Majd az orvosod kér egy másik típusú lyme tesztet, ezúttal olyat, ami a lyme-kór egy másik alfaját viszgálja, a borrelia miyamotoi-t. A teszted ezúttal viszont pozitívan jön vissza - és így meg is van a rosszulléted oka.

A pontatlanságon kívül a másik probléma a tesztekkel, hogy csak a borrelia bizonyos altörzseit vizsgálják. Az USA-ban például a standard lyme tesztek csak a borrelia burgdorferi-t vizsgálják, Európában a standard tesztek csak a borrelia gainii-t tesztelik. Jelenleg kb. már 18 felfedezett altörzse van a borreliának, a figyelem viszont csak néhányra irányul.
 

2. ok: A labóratórium, ahol a teszted készül

A laborok nem egyformák, ami azt is jelenti, hogy a tesztek sem egyformák. A WesternBlot teszt a leginkább használt formája a lyme vizsgálatának. Antitesteket vizsgál, melyet az immunrendszer termel a lyme-kór baktériumának jelenlétében. Az egyik labor egy teljesen másik protokollt vagy technikát használhat, mint mondjuk egy másik.

A lyme szakorvosok által legkedveltebb labor az IGeneX, akik WesternBlotot végeznek, de ez sem 100%-os megbízhatóságú, és ezt az IGeneX is hangsúlyozza, noha az ő technikájuk fejlettebb és modernebb, mint más laboroké. Például egy magasabb koncentációjú polyacrylamide gélt használnak a 31 kDa és 34 kDa antigének szétválasztására. A 31kDa band antigén ez OspA felszíni protein, míg a 34kDA egy másik felszíni protein OspB - ezek az antitestek nem csak  a lyme fertőzés fennállására utalnak, hanem a betegség vagyis fertőzés késői stádiumára is.

Egy modernebb labóratóriumban elvégzett fejlettebb technikájú teszt növeli az esélyét annak, hogy az adott illető pozitív leletet fog kapni, amennyiben lyme-kórban szenved.

3. ok: a használt teszt típusa

Több módszer is létezik egy személy tesztelésére, amennyiben lyme-kórra gyanakszik ő vagy az orvosa. A leginkább ismertek és használtak pl. a borrelia baktérium DNA-ját keresi a vérben a  PCR vizsgálat, a baktérium ellen termelődő antitesteket vizsgálja az ELISA vagy a WesternBlot vagy a western Immunoblot típusú teszt, vagy magát a baktériumot keresi a vizsgálat, ez a tenyésztés.

Míg ezek a vizsgálatok adhatnak pozitív eredményt, addig időről időre tévesen negatív eredményt is kaphatunk. A következő információk elmagyarázzák, miért lehet negatív a teszteredmény fennálló fertőzés esetén is:

PCR - a borrelia DNA-ját vizsgálja, de a véred lehet éppen egy borrelia DNA-t sem tartalmaz, mert amikor a borrelia cisztás formában van, csak nagyon ritkán bocsájt ki DNA-t. Valamint a baktérium aktivitása is változik, nagy valószinüséggel csak akkor lesz pozitív eredményed ezzel a vizsgálattal, amikor a baktérium éppen aktív szakaszban van vagyis aktivizálja magát.

Antitest teszt vagyis WesternBlot vagy ELISA - Ez a leginkább használt módszer, és az immunrendszer által termelt antitesteket vizsgálja, amit a szervezet a lyme baktérium jelenlétében termel. Remekül müködik, ha valakinek a szervezete termel antitesteket. Sajnos azonban több esetben nem termel az immunrendszer antitestet annak ellenére, hogy a lyme baktérium jelen van a szervezetben, ezért a vizsgálat fals negatív eredményt adhat. Sok oka lehet annak, ha egy lyme beteg immunrendszere nem termel antitestet, pl: cisztás forma, mely nem termel olyan felszíni proteineket, amellyel az immunrendszernek találkoznia kell ahhoz, hogy ellenanyag termelést indítson. Vagy antibiotikum kezelés, ilyenkor a szervezet lehet nem termel ellenanyagokat. Vagy túl korai tesztelés, amikor a szervezet még nem kezdett ellenyagot termelni, de lehet oka a teszt típusa is, az ELISA pl nem elég érzékeny. Tenyésztés esetén a probléma az, hogy a baktérium a gazdatesten kívül nem él sokáig vagyis nem életképes, még cisztás formában sem. Amennyiben mégis ilyen vizsgálatot végeznek, a vizsgálatot a vérvételtől számított 24 órán belül el kell végezni.

A fent említett pontatlanságok miatt egy jó lyme szakorvos a tünetekkel együtt fogja a teszteredményt figyelembe venni, és ez alapján állít fel diagnózist.

4. ok: Nincs lyme-kórod, van viszont más kullancsfertőzésed

Ha egy kullancs megcsíp, az tulajdonképpen olyan mintha lottóznál, a kullancscsípés során ugyanis különféle fertőzések kombinációja juthat át beléd, amik egyáltalán nem korlátozódnak kizárólag csak a lyme-kórra. A legtöbb ilyen kullancs által okozott úgynevezett társfertőzés remekül tudja utánozni a lyme-kór tüneteit, ahhoz teljesen hasonló tüneteket produkálva. Lehetséges, hogy egy vagy több ilyen társfertőzésed van és nem lyme-kórod.

Következtetés

Ha neked vagy egy ismerősödnek a lyme tesztje negatívan jön vissza a fennálló és tapasztalt tünetek ellenére, és több negatív teszteredmény is születik, akkor is  vedd számításba továbbra is, hogy lehetséges, mégis lyme beteg vagy. Keress olyan orvost, aki tisztában van a fals negatív lyme teszt ellenére fennálló fertőzés lehetőségével, mert az orvosok szeretnek a negatív teszteredményre hivatkozni.

A krónikus, vagyis hosszabb ideje fennálló lyme-kórban vannak orvosok akik hisznek, és vannak akik nem. Nem találsz napjainkban olyan asztrofizikust, aki ne gondolná azt, hogy a Hold a Föld körül kering. De az asztrofizikusok esetében sem volt ez mindig így.

Ne feledd, ha lyme tüneteid vannak és a teszteredményed pozitívan jön vissza, jó okod van arra, hogy elhidd, hogy lyme-kóros vagy. Ha lyme tüneteid vannak és már az ötödik teszted jön vissza negatívan, akkor se vesd el teljesen annak lehetőségét, hogy lyme-kórban szenvedsz. Ez a cikk nem a lyme-kór tesztelésének fölöslegességét kívánja hirdetni, csupán annyit próbál javasolni, hogy ne higgy 100%-osan egy lyme teszt eredményében, különösen azért, mivel nincs napjainkban olyan lyme teszt, ami 100%-os biztonságú lenne.

Picture

Eredeti: http://www.tiredoflyme.com/4-reasons-a-lyme-test-will-come-back-negative-even-if-a-person-truly-has-lyme-disease.html

Az eredeti cikk megírásához felhasznált tanulmányok:

 • Rubin, C. M. "The Global Search for Education: In Search of Solutions – Ticks."ILADS. International Lyme and Associated Diseases Society, 9 Feb. 2014. Web. 22 Apr. 2015.
 • "Lyme Borrelia – How Many Strains Are There?" Lyme Disease NeoGen. N.p., 27 May 2013. Web. 22 Apr. 2015.
 • "PATRIC::Borrelia::Genome List." PATRIC::Borrelia::Genome List. N.p., n.d. Web. 22 Apr. 2015.
 • Engel, Meredith. "Rare Tick-borne Disease Found in New York Area." NY Daily News. N.p., 1 Aug. 2014. Web. 22 Apr. 2015.
 • Vogan, Sue, and Dr. Garth Nicholson, MD. "Interview: Dr. Garth Nicholson, PhD, Bacterial Co-infections in Chronic Diseases." Public Health Alert. N.p., 1 Feb. 2007. Web. 22 Apr. 2015.
 • "A Guide: The Diagnostic Dilemma of Lyme Disease." Lyme Research Alliance. N.p., n.d. Web. 22 Apr. 2015.
 • Main, Emily, and Dr. David H. Newman, MD. "Do You Really Need That Antibiotic?" Rodale News. N.p., 06 Jan. 2011. Web. 22 Apr. 2015.
 • Buhner, Stephen Harrod. "Borrelia Burgdorferi: A Potent Emerging Disease."Healing Lyme: Natural Prevention and Treatment of Lyme Borreliosis and Its Coinfections. Randolph, VT: Raven, 2005. 26. Print.
 • Advanced Laboratory Services. "How Long Can Borrelia Burgdorferi Survive outside Its Host?" Message to the author. 24 Oct. 2014. E-mail.
 • "The IGeneX Western Blot: Better by Design." IGeneX, Oct. 2003. Web. 22 Apr. 2015. <http://www.igenex.com/innovations3.pdf>.
 • "An Understanding of Laboratory Testing." An Understanding of Laboratory Testing. IGeneX, Spring 1998. Web. 24 Apr. 2015. <http://www.igenex.com/labtest.htm>.