Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lyme-kór és SM

2015.03.14

Az agyban lévő léziókat leggyakrabban az SM betegséggel hozzák kapcsolatba, pedig a lyme-kór is ugyanilyen léziókat okoz,melyek a kezeléssel javulnak.

21125_414732895307870_327335743_n.jpg

 

1474399_778990835459761_1434358562_n.png

 

 

 

 

 

 

 

19306_639819926148006_6194012765883442014_n.jpg

Mi a legfőbb különbség az SM és a lyme-kór tünetei között?

Részlet egy amerikai esetről szóló cikkből:

Maria orvosa szerint betegének olyan tünetei is voltak, melyek tipikusak lyme-kór esetében, de az SM-re nem jellemzőek: izületi fájdalom, izom fájdalom, állkapocs és fogsor fájdalom, fülcsengés, és merev nyak.
Viszont sok klasszikus SM tünet hiányzott nála: látóideg gyulladás, kettős látás, abnormális szemmozgások, egyensúlyproblémák, izomsorvadás. Fizikai vizsgálattal semmilyen eltérést nem mutatott Maria.

http://www.publichealthalert.org/the-patient-as-diagnostician-how-the-internet-helped-an-ms-patient-find-her-true-diagnosis.html

*

Léziók az agyban, SM és lyme témában cikk:

Az MS-sel diagnosztizált és tolószékre ítélt anyuka meggyógyult - miután rájött, a tüneteit egy kullancscsípés okozza.

article-2343062-1a5c40a7000005dc-903_634x443.jpg

Julia Marschell-Wessendorf-ot 37 évesen, 2010-ben diagnosztizálták SM-mel
Egy MRI léziókat mutatott ki az agyában gerinc érintettséggel
Drága gyógyszereket szedett és azt hitte, tolószék vár rá
Mivel az SM-re nem jellemző tünetei kezdtek megjelenni, némi kutatást végzett
Elment orvosához és lyme tesztet kért tőle
A teszt pozitív lett és így egy egyszerü antibiotikus kúrát kapott

2010-ben ment Julia orvoshoz, lánya születése után két hónappal és arra panaszkodott, hogy érzéketlen az ujja. Az MRI léziókat mutatott ki az agyában és a gerincében. Ezután SM-mel dignosztizálták és drága gyógyszereket kapott. Csak akkor merült fel benne kétség a diagnózis helyességét illetően, amikor izomfájdalmak jelnetkeztek nála, mely nem tartozik az SM tünetei közé. Beszélt egy barátjával, aki azt ajánlotta, teszteltesse magát lyme-kórra is.
Bár kullancsot sosem talált, Julia tudta, hogy Németországban nagyon gyakoriak a kullancsok.
Mivel a baktérium évekig lappanghat a szervezetben, Julia úgy gondolja már évek óta benne lehetett.
Elment orvosához gyanújával és kutatása eredményével, és lyme-tesztet kért, mely negatívan jött vissza. Ezek után egy részletesebb tesztet kért egy amerikai specialistától, és közben antibiotikumot kapott orvosától. Egy hónappal később a teszt pozitívan jött vissza. Eközben Julia szedte a gyógyszert, és a tünetei négy nap után megszüntek.
"Az SM gyógyszer nagyon drága" mondja Julia. "2500 font értékü gyógyszerem maradt meg amit most meg kell semmisíteni, mennyivel olcsóbb lett volna egy lyme teszt."

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2343062/Mother-diagnosed-MS-facing-life-wheelchair-cured--discovered-symptoms-TICK-BITE.html

********************************************************************************************************************************************

És egy tanulmány a lyme-kór és SM kapcsolatáról angolul:

http://lyme-ms-pathology.com/

85522383.jpg85522539.jpg

*****************

Minocycline SM-re?

Sokan gondolják úgy hogy az SM egyik kiváltó oka a Borrelia baktérium lehet.

"Mivel a minocycline, tinidazole és hydroxychloroqine képesek a spirál és cisztás formáját is elpusztítani annak a borrelia baktériumnak, amit SM-es betegek agyában találtak, így az SM által érintett betegeknek ez új reményt adhat. A minocycline és hydrosychloroqine melyeknek gyulladáscsökkentő hatása van, képesek csökkenteni a Herxheimer reakciót is, amelyet az elhaló borrelia baktériumok okoznak. Még azokban az SM-es esetekben is ahol a betegség nem hozható kapcsolatba a borrelia burgdorferivel, a minocycline-nek azoknál is előnyos hatása volt, és azok a betegek akik ezeknek a gyógyszereknek a kombinációját kapták, hosszabb ideig kerültek tünetmentes állapotba a nem kezelt betegekkel szemben."

http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877%2804%2900538-9/abstract

 

Lyme vagy SM?

A magyar SM fórumokon és blogokon is téma a lyme:

Szklerózisos betegek figyelmét szeretném felhívni arra, hogy létezik egy betegség a 'Krónikus lyme neuroborreliosis' amelynek a tünetei nagyon hasonlítanak a szkleróziséhoz. Ez a betegség gyógyítható! Több olyan beteggel találkoztam akiket tévedésből szklerózissal kezeltek, mert ez a betegség viszonylag új és a neurológus orvosok nem ismerik (egy baktérium okozza). A rossz hír az, hogy elég nehéz kimutatni, még a korházak fertőző osztályán általában végzett ELISA vizsgálat is csak kb. 30 %-ban ad pozítív eredményt a fertőzöttek esetén. A ma Magyarországon elérhető, beutaló nélkül is igénybevehető legjobb vizsgálati módszert (western-blot, pcr) az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum
1125 Budapest, Istenhegyi út 29-31.
Tel.: (+36 1) 201-2194,(+36 1) 224-5442 biztosítja 10 000 Ft ért.
Amennyiben a vérvétel eredménye pozitív. Sürgősen antibiotikum kezelést kell elkezdeni.

Létezik egy a témában szakértő orvos Dr. Lakos András ő is végez saját készítésű tesztekkel western-blot viszgálatot, de megbízható, nemzetközileg elfogadott és dokumentált teszteket -szerintem- a Istenhegyi Géndiagnosztika használ (ellenőriztem).


Forrás: SM fórum
http://www.sm2008.eoldal.hu/cikkek/vita.4.html

********************************************************************************************************************************************

Forrás: http://mandiner.blog.hu/…/a_kullancsok_kiirtjak_az_emberise…
nemugyvanaz2 2011.04.17. 09:13:06

Sajnos annyira nem rémhír a kullancsok szaporodása.
Kb. 35 éves koromig egy kullancsot sem láttam. Túra, MTB, pecázás során soha nem volt bennem egy sem. Most 40 vagyok, több is volt bennem az elmúlt öt évben. Ebből az egyik Lyme-os volt. Nem ott jött ki a folt, ahol belém fúródott. Növögetett szépen, de nem jöttek rá a bőrgyógyászaton, hogy mi lehet. Kb. 2 hét múlva derült ki, hogy Lyme. Addigra már lett más tünet is. Több hetes antibiotikum kúra lett a vége. Elvileg megúsztam.
Egy barátom már rosszabbul járt. Tudta, hogy volt benne kullancs, de nem volt folt. 4-5 hónap múlva fájt minden, fogyott is egy keveset. Így megkésve, de antibiotikum lett a vége. Jelenleg is aggódik, hogy mi lesz a következménye, nincs a "toppon".
Lakótelepi anyuka ismerős: 1.5 éves gyerekéből szedett ki kullancsot, szerencsére nem szedett össze semmit.
Biciklis ismerősök, volt főnököm (mind Lyme-os lett), stb., stb.
Rengeteg példát tudnék felsorolni az elmúlt néhány évből.
Nagyon fontos odafigyelni, sajnos valós probléma.
Úgy tudom az EU tiltja a kullancsok írtását. Vajon miért? Lehet exportálni kellene Brüsszelbe néhány befőttesüvegnyi kullancsot....


Szőrgyáros 2011.04.17. 06:58:45
Rendesen felhúzott ez a poszt. Tíz évem ráment a lyme-ra, majdnem meghaltam. Életem végéig küzdenem kell, hogy a maradandó károsodásokkal élni tudjak és még csak harminc vagyok. Ami a tévében megy, egyáltalán nem pánikkeltés. Sajnos ennél sokkal súlyosabb a helyzet. Rengeteg sorstársam van; sok olyan, aki nem volt annyira szerencsés, mint én és már nem ezen a világon van.

Szőrgyáros 2011.04.17. 09:28:55
Elég sok tévhit él egyébként a köztudatban. A kullancsok ott vannak már a városi parkokban is. A statisztikák szerint átlagosan minden második kullancscsípésünket vesszük csak észre. Főleg tavasszal a kullancslárvák nagyon aprók. Az meg, hogy a lyme halálozási rátája 0% !? Egy kicsi településen élek a nyugati határon, de még itt is ismertem olyat, akinek ráment a szívizomra és már nem lehetett segíteni rajta. A magyar egészségügy színvonalának, a betegség rendkívül változatos tüneteinek, és nehéz kimutathatóságának köszönhetően a betegek sokszor már csak az utolsó stádiumban kerülnek a szakorvoshoz.


Anti Anyag 2011.04.17. 09:35:52
Egy ismerősöm is Lyme kórban szenved. A "szokásos", az orvos nem ismerte fel, csak amikor már nagyon elkésett.

Irtani kell a kullancsokat úgy mint eddig is kész.

Szőrgyáros 2011.04.17. 10:04:59
@különvélemény: Jó, tegyük fel, hogy a szakorvosom és az ismerősöm is csak felnagyította a problémát. Legyen nulla % a halálozás. A statisztika mit mutat a tolószékbe kerülésre? Vagy a morfiummal sem csillapítható fájdalomra? Lehet elbagatellizálni, de személy szerint inkább vagyok vészmadár, mint hogy más is hasonló helyzetbe kerüljön. A kullancsokat nem lehet kiirtani, a legnagyobb probléma szerintem az orvosokkal van, (tisztelet a ritka kivételnek) minden az időben megkezdett kezelésen múlik.


egy maréknyi dollár 2011.04.17. 10:05:05
A hisztéria- és pánik-keltés a médiában nem csak kullancs-ügyben jellemző.(ld. madárinfluenza,"sertés"-influenza)
Nem is nagyon foglalkozom az ilyen híradásokkal.Régóta tudom, hogy a kullancsok emberre és állatokra veszélyes kórokozókat terjeszthetnek;nem szabad alábecsülni a jelenlétüket.
13 éve tanyán élünk, kutyák, macskák társaságában.Az utóbbi években azt figyeltem meg, hogy a téli hónapokban is támadnak a ronda dögök, ha nem is nagy számban.
Idén tavasszal 2 kutyám is megfertőződött a kullancsok által hordozott babéziával.Az előző két évben nem volt ilyen megbetegedés nálunk és a környéken sem.


Johnny M. Walker • http://direkt-sm.blog.hu 2011.04.17. 21:55:23
@Oreg: az a probléma, hogy a tévesen interpretált IgG-s titerekből hajlamosak levonni a következtetést, hogy ez "egyszer volt". Ez kábé olyan, mint a HIV-pozitívakra azt mondani, hogy "egyszer volt". Pedig simán ott lehet. Felelőtlenség, hiszen egzakt választ nemigen lehet adni, vagy maximum a klinikumból lehet próbálkozni.

A betegek egy részénél olyan jól működik a spirochéta molekuláris mimikrije, hogy ki se alakul méricskélhető immunválasz. Az amúgy érzékeny tesztjeink (pl. PCR) halomban dőlnek dugába.

A végső választ aligha tudjuk még, az antibiotikus monoterápia, főleg a krónikus szakaszban gyakorlatilag elégtelen. Vannak bizonyított esetek 8 hét napi 4 g intravénás Ceftriaxon (ez amolyan Agent Orange szintű bozótirtás) monoterápia után kiújult, ráadásul éppen laborral is jól bizonyíthatóan.

A testhőmérséklet emelését nem szeretik.
Johnny M. Walker • http://direkt-sm.blog.hu 2011.04.17. 22:26:50
@fedkvas: biztos én írtam valamit figyelmetlenül, mindegy. Lássuk. Előrebocsájtom: nekem bő évtizede szent meggyőződésem, hogy az antibiotikumok nem adják meg a végső választ a kihívásra.

- (olykor) interferont adnak SM-re
- a doxy meg antibiotikum
- egyes antibiotikumok pl. doxy blokkolják a mátrix-metalloproteináz(ok) működését (nevezzük "dezintegrátornak"), ami az SM-nél a pusztítás egyik összetevőjeként azonosítható
- elvileg SM-nél tehát önmagában is jó hatás lenne várható a doxytól, de még sokkal, átütően jobb a nála sokszorta hatékonyabb egyéb MMP-inhibitoroktól, utóbbiaknál viszont nem mutatkozik annyira egyértelmű javulás, mint a doxynál - ez talányos
- fentieknek persze több magyarázata lehet, de
- ha az alapból SM-el diagnosztizált betegek antibiotikum hatására javultak, akkor a rossz SM-diagnosztika mögött van valós Lyme és nem fordítva...

-> simán lehet: pontosan ezt mondom, és még sokan mások is, akik nálam okosabbak. (Az SM-et orvostörténetileg társították feltételezett spirochétás betegséggel, de a diagnosztika körüli vallásháborúk semmit sem tettek világosabbá.) Viszont kialakult egy új irányzat, ami vakon hisz "egy kevés antibiotikum a betegbiztosítónak olcsón mindent megold, ami azon túl van, az pszichés vagy post-Lyme". Amit a jól futtatott nyugat-plagizátorok kórusban átvettek, míg mondjuk a kurrens, vénaelzáródásos témát végigolvasni sem hajlandók (ccsvi.blog.hu/…/prof_komoly_samuel_nem_ismeri_a_ccsvi_elmel… - ez persze tl messze vezet). Sőt írtak is róla, a betegek megnyugtatására. Először én sem hittem a szememnek. Durva? Az.
Hab a tortán, hogy pár közismert SM-beteg záróját átnézve nem láttam semmiféle hitelt érdemlő vizsgálatot annak kizárására, hogy nincs-e borreliosisuk.

Összegzés: szerintem (kábé) az SM-betegek bő egyharmada simán Lyme-kóros lehet, vagy ekvivalens betegségben szenved (ezt azért írom, mert a Borrelia burgdorferi helyett európai perspektívákban a ~ afzelii és ~ garini stb. játszanak, amit diagnosztikával hát úgy kábé követünk csak le). Ami akár egész jól kézben tartható lenne, ha nem kapcsolnák le a rosszul működő immunrendszerüket szteroidokkal .


fedkvas 2011.04.18. 00:58:24
@Johnny M. Walker: na végigolvastam, igazad volt, elnézést. egyébként elég durva, mert hát szteroidokat szoktak adni, azzal meg a Lyme-kóros nem fog jól járni, finoman fogalmazva.