Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emésztőrendszeri problémák és a lyme-kór

2015.05.05

Az emésztőrendszert is érintő lyme-kór nagyon sokféle emésztőrendszeri panaszt okozhat, aminek a mögöttes okait nagyon sok orvos nem veszi figyelembe. A Borrelia burgdorferi gyakran áll a megmagyarázhatatlan emésztőrendszeri panaszok mögött - számos más a kullancs nyálában megtalálható kórokozóval együtt - és ezzel kihatással van az emésztőrendszer egészségére kezdve a fogak és szájüreg állapotától egészen a végbélig. A tünetek az ízérzékelési zavaroktól a nyelvbénuláson át a spirochéta okozta hepatitisig lefednek mindent szinte.

A kullancsok és egyéb vektorai a lyme-kórnak rengeteg fertőzést hordoznak, sok ismertet és ismeretlent is (vírusok, amőbák, baktériumok és paraziták is), amelyeket aztán átadhatnak az embereknek is. Az emésztőrendszeri szakasz és szervek különösen sebezhető olyan fertőzések ellen mint a bartonella, mycoplasma, humán anaplazma (HA), humán echrlichia (HME).

A tünetek nagyon hasonlóak az irritábilis bér szindrómára (IBS), Crohn betegségre, és a diagnoszták valószinüleg nem gondolnak arra, hogy ezeknek a betegségeknek a kialakulásához nagy mértékben hozzájárulhat a lyme-kór is.

Amíg nem nyer bizonyítást más kiváltó ok a fent említett betegségek esetében, addig a lyme-kórt és társfertőzéseit mindenképpen ezekhez a szimptómákhoz kell társítani és kapcsolni.

 

http://www.thehumansideoflyme.net/viewarticle.php?aid=62&PHPSESSID=6626914e069268f65ba46794ab1fd59a