Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Béta-glükán

2015.04.10

Immunvédelem mesterfokon – mit tud a béta-glükán?

Bár a gyógyszergyárak és a védőoltásokat gyártó cégek nem egészen így gondolják, mégis sok kísérlet és a tapasztalat azt támasztja alá, hogy a természetes immunitás nagyon hatékonyan, majdnem 100%-osan képes megvédeni a betegségektől. Ha ez a védelmi rendszer sérül, akkor a szerzett immunitás nem feltétlenül jelent védelmet a kórokozókkal szemben. Ezért elsődleges fontosságú, hogy a természetes védekezőrendszerünket támogassuk és védjük, hisz ez az egészségünk alapja.

A helyes táplálkozás, a bélrendszer egészségi állapotát megőrző ételek alapvető fontosságúak az immunrendszer optimális működéséhez. Az életmódunkon kívül támogathathatjuk az immunrendszert olyan táplálékkiegészítőkkel is, amelyek természetes módon képesek nagymértékben stimulálni a védelmi rendszerünket. Ebben hatékony segítőtárs lehet a béta-glükán.

A béta-glükánok bizonyos növényekben, gombákban és baktériumokban előforduló glükóz-polimerek. Egészségvédelem szempontjából a leghatékonyabbak azok az úgynevezett hosszú láncú, 1-3/1-6 típúsú béta-glükánok, melyek az egyszerű élesztő sejtfalában találhatók meg nagy mennyiségben. A zabban és árpában is található béta-glükán, de ezekben 1-3 és 1-4 kötésű szénhidrátláncok vannak jelen. A különbségek a biológiai aktivitás szempontjából igen fontosak, vagyis az élesztő vízben oldhatatlan poliszacharidjai sokkal hatásosabbnak bizonyultak a gyógyítás terén. A daganatterápiában és az immunerősítésben ezt a típusú táplálékkiegészítőt használják.

Mire használható a béta-glükán?

Legnagyobb erénye az immunrendszer védelmében és aktiválásában mutatkozott meg, e téren kimagasló eredményeket értek el alkalmazásával. Hasznosulásának folyamatában az ember természetes védelmi rendszerének apró szereplői, a makrofágok és a neutrofil granulociták vesznek részt aktívan. A makrofágok “megemésztik” a béta-glükánt, majd a kibocsájtott aktív fragmentumok hozzákapcsolódnak a neutrofil granulociták úgynevezett komplement receptoraihoz. Ezáltal aktiválják a kórokozókat elpusztító mechanizmust. A tumorsejtek esetében is hasonlóan zajlik a folyamat, ebben az esetben a béta-glükán adagolása beindítja azokat a természetes immunsejteket, amelyeknek egyébként nem szerepük a rákos sejtek felismerése. Az ő feladatuk csak a betolakodók elleni küzdelem, a daganatos sejteket sajátjukként ismerik fel. A béta-glükán aktiválja a neutrofil granulociták komplement receptorát, így azok képesek lesznek felismerni és elpusztítani a daganatos sejteket is.

Mivel a béta-glükán az egyik legjobb immunstimuláló, így alkalmazásával látványosan javulhat az allergiával és egyéb légúti betegségekkel küzdők állapota. A megfelelő 1-3/1-6 típusú béta-glükánból a napi adag 150-400 mg attól függően, hogy megelőzésre, vagy enyhébb-súlyosabb betegségre használjuk. Ettől nagyobb mennyiséget nem érdemes szedni, mert nem hasznosul – nagyobb dózis csak akkor ajánlott, ha komoly betegség áll fenn (daganat). Célszerű éhgyomorra bevenni, továbbá fél óráig ne együnk a bevétel után, így a táplálék nem zavarja meg a hasznosulási folyamatot.

A rák ellen az emberért, a holnapért Alapítvány

******

A WGP béta-glükán természetes módon segítheti a szervezet megfelelő immunválaszait, fokozhatja a makrofagok termelődését, aktivitását. A maitake gomba napi bevitele szintén a védekező rendszer működését segítheti elő. A béta glükán (1,3/1,6 béta-glükán) egy speciális komplex, mely bizonyos gombákban nagyobb mennyiségben megtalálható.

A béta-glükánok olyan poliszacharidok, amik egyféle cukorból (monoszacharidból) épülnek fel, ezért az egységes glükóz polimerek családjába tartoznak. Tehát a béta-glükán nem egy molekula, hanem egy molekula család. A zab, a zöldárpa, a ganoderma rengeteget tartalmaz belőle.

A béta-glükánokat az emberi emésztő rendszer enzimjei nem tudják lebontani, ezáltal azok helyben vagy felszívódva különböző élettani hatást tudnak kifejteni. A béta-glükán hozzájárulhat a megfelelő vér/szérum koleszterinszint fenntartásához.

- A béta-glükán hozzájárulhat a megfelelő vér/szérum koleszterinszint fenntartásához.

- Hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.

- Természetesen hozzájárulhat a megfelelő immunválaszokhoz.

Rendkívül gyorsan hat, a szedés megkezdését követően már 72 óra után bekövetkezik az immunrendszer teljes mobilizációja. A sejtek védekezésének aktiválása révén hatásos a fertőzéssel szembeni küzdelemben, így különösen fontos szervezetünk számára.

****

Felfedezése

 • A β-glükánnal végzett kutatások az 1940-es években indultak el, amikor felfedezték, hogy egy Európában igen jól ismert gyógyszer (Zymosan) mellékhatások nélkül erősíti az immunrendszer működését.
  (Megj.: Zymosan egy ismétlődő glükóz egységekből álló glukan, amelyek 1-3 glüközidos kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Zymosant élesztő sejtfalából állítják elő, amely protein-szénhidrát komplexből áll.)
   
 • Kb. 20 év múlva állapították meg, hogy ezt a tulajdonságát a benne található béta-1,3-D-glükánnak köszönheti.
 • 1975-ben bőrrákos betegeket kezeltek β-glükán injekcióval, és a rák okozta károsodás 5 nap elteltével csökkenni kezdett.
 • 1980-ban fedezték fel azt, hogy a β -glükán rendelkezik egy olyan receptorral, amely a makrofág sejtekhez tud kapcsolódni, s így résztvehet annak működésében. Ezáltal a β-glükán nem csak a kórokozókkal szembeni védelemben játszik szerepet, hanem képes serkentetni a csontvelő működését is
 • Magyarázat: A makrofágok mint specifikus immunsejtek a szöveten belüli fehérvérsejtek (leukociták), amelyek a monociták osztódásából képződnek. A monociták és a makrofágok fagociták.
  Amikor a leukociták a vérerek endotéliumán keresztül belépnek a megtámadott, sérült szövetbe elviselve ezt a változást, makrofággá alakulnak. A makrofágok több hónapon át életképesek maradnak a testünkben. A makrofágok baktériumokat bekebeleznek (kép).

  http://www.news-medical.net/health/What-is-a-Macrophage.aspx

 

A szervezetünkre gyakorolt hatása
Milyen vélt vagy bizonyított hatásait, illetve használati módjait ismerjük ma a β-glükánoknak?

 

 • immunrendszer erősítés (kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben vagy éppen kemoterápiás kezelés után)
 • sebgyógyító hatás
 • javasolt lehet antibiotikumok mellett a szedése (egerekben 56%-kal növelte e betegségek túlélési esélyét)
 • fertőzések megelőzése, kezelése esetén: E.coli, Candida albicans, Staphylococcus aureus- gombás fertőzések esetén
  • fekélyek esetén- égési sérülések esetén- csökkent immunműködés esetén (pl. HIV)
  • rákos betegségek esetén
   magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek szintén ajánlott, mivel kísérletek szerint képes csökkenteni az összkoleszterin szintet és az LDL koleszterin szintet, A béta-glükán koleszterincsökkentő mechanizmusa azon alapszik, hogy csökkenti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását. Tanulmányok megerősítik, hogy az élesztőkivonatból előállított béta-glükán 7-8 hét alatt 6-8%-kal képes csökkenteni a koleszterinszintet.

   
 • Más kutatások szerint hozzájárul a szervezet védelmi rendszerének működéséhez, és a keletkező méreganyagok eltávolításához
 • patkánykísérletekben jelentősen csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét
 • A Béta 1,3/1,6-glükánok segítségével optimalizálható a részecske méret. Van, amikor a glukánt kifejezetten arra használják, hogy megelőzzék a részecskék újbóli összeállását, ami végső soron a lehető legtökéletesebb emésztést és hatásosságot biztosítja a megcélzott immunsejtekre nézve. Egy adott termék hatásosságának fokmérője a részecskeméret, valamint az, hogy mennyire hajlamos az adott anyag az emésztés során újra összeállni nagyobb egységekké. Csak azok a termékek hatásosak, melyek az emésztés során végig képesek tartani az
  1-2 mikronos részecskeméretet
  .
 • A marketing trükkökhöz hozzátartozik a milligrammosan magas mennyiségek és a kapszulák százalékosan magas béta-glükán tartalmának előtérbe helyezése, azonban a tudomány csak az immunválasz aktiváló szerep szerint kategorizál.
   
 • Várandósságban a β-glükánok magzatvédő hatását mutatták ki (fertőzésekkel szemben)
  A β-glükánok immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása, valamint a rákos daganatokkal szemben kifejtett pusztító hatása egyre nyilvánvalóbb, ezért a β-glükánok szerves részét képezi a komplementer medicinának. Preklinikai és humán tapasztalatok azt mutatják, hogy a béta-glükánok terápiás kombinációja monoklonális antitestekkel drámai módon javítja ezen antitestek daganatellenes hatását és a hosszú távú túlélést. Újra bebizonyosodott, hogy természetes anyagok és származékaik rendkívül hatásosak lehetnek még a legsúlyosabb betegségek kezelésében és megelőzésében is...
   
  • Dr. Ládi Szabolcs: A béta-glükánok szerepe a.tumorterápiában, vírusos fertőzéseknél, baktériumok ellen, influenzában... Komplementer Medicina c. folyóirat 2008/1
  • betaglucan.org
 • Alkalmazása kedvező hatást gyakorol az immunrendszer működésére. A makrofágok bekebelezik a β-glükánok részecskéit, ami aktiválja őket és láncreakciót idéznek elő az immunrendszerben, növekszik az immunrendszer aktivitása.
 • Pozitív hatással van a sejtek regenerációjára A lábadozók és azok, akik el akarják kerülni szervezetük legyengülését egyaránt értékelni fogják. Összetétel: β-glükán hidroxy-propil-metil-cellulóz (kapszula)
 • A kutatók szerint a veszélyes has tájéki zsírszövetekben enyhe gyulladásos folyamatok zajlanak le a zsírszövetekben, amelyek egyébként érezhető problémát nem jelentenek, de jelentősen befolyásolják az anyagcserét és a zsírok raktározását
  A has tájéki zsírok, amelyek jelentősen hozzájárulnak a metabolikus szindróma kialakulásához, nem csak esztétikai, hanem egészségügyi problémát is jelenthetnek.
 • A 30DaysTM-ben (ez egy hasi zsírt csökkentő tabletta neve ) benne világszabadalommal védett béta glükán található, amelyet a Biothera világcég gyárt. Ez a béta glükán számos klinikai vizsgálaton bizonyította, hogy gyorsan és hatásosan erősíti az immunrendszert és csökkenti a stressz szintjét.
   
 • A 30DaysTM összetevőinek hatására csökkenhet a Firmicutis baktériumok aránya a bélrendszerben A termék neve azért lett 30DaysTM , azaz 30 nap, mert több klinikai vizsgálat szerint 30 nap használat mellett a has, a derék és a csípő mérete átlagban mintegy 1,8 cm-rel csökkent.

 

A Nature folyóiratban 2011-ben publikált cikk “Activation of the Innate Immune Receptor Dectin-1 upon Formation of a ‘Phagocytic Synapse.”szerint, a glukán fajtája és molekula szerkezete (molekula súly és molekula átmérő mérete) döntő fontosságú a receptor kötések és az immun válasz szempontjából. A specifikus glukán szerkezet sajátságos receptorhoz (Dectin 1) kötődnek, míg más glukán szerkezetek ezt nem teszik. Kis eltérés a molekula szerkezetben eltérő ölő mechanizmust eredményez A Biothera Wellmune felismeri és megsemmisíti a patogéneket. A kutatási eredmények lehetőséget adnak arra, hogy a glukánokat izolálják és karakterizálják. A Biothera élen jár a béta glukan kutatásban. A vállalat által fejlesztett glukánok mind gyógyászati, mind ételek/italok valamint étrend kiegészítő termékek formájában több, mint 30 országban használatos.
Dectin-1 is a major beta-glucan receptor on macrophages
(J Exp Med. 2002 Aug 5;196(3):407-12)

Nature Volume:472,Pages:471–475 Date published:(28 April 2011)
http://www.wellmune.com/en/2011/04/27/new-research-on-biothera-beta-glucans-is-published-in-nature/

Ábra magyarázat
a, Size (molecular weight or diameter) of β-glucan preparations used in this study
b–e, Bone marrow-derived macrophages (BMM; b–d, IFN-γ-primed overnight) were stimulated with 50 μg ml−1 β-glucans. b, TNF-α production (24 h) was assessed by ELISA; d...

A Zymosan β-1,3-glycosidickötésű glukóz, amelyet élesztő sejtfalából állítják elő ami protein-szénhidrát komplexből áll. Szerkezeti képlete (ábra).

 A Béta glükán javítja az emberi immunsejtek kórokozók bekebelezésére, illetve elpusztítására való képességet. A Béta 1,3/1,6 glükán természetes immun stimuláns, amellyel már számos tudományos tanulmány foglalkozott. Arra ösztönzi a falósejteket, neutrofileket és természetes ölősejteket, hogy megvédjék a testet egy sor kívülről érkező negatív hatással szemben

 

Fő gyógyító hatása

 
 • Rák (stomach, liver, lung, skin, cerebric),
 • Vese, pankreász (kidney, pancreas)
 • Cukorbetegség (Diabetes)
 • HIV-infection (AIDS)
 • Csontritkulás (Osteoporosis)
 • Májgyulladás, májvédelem (Hepatitis, liver protection)
 • Érelmeszesedés (Arteriosklerosis)
 • Vérnyomás szabályozás (Blood pressure regulation)
 • Szívritmus zavar (Cardiac arrhythmia)
 • Koszorúsér betegség (Coronary vessel disease)
 • Szívroham megelőzés (Heart attack prohylaxis)
 • Túlsúly (Overweight) 250 mg/kapszula 60 db Biopharma
 • IBS irritabilis bél szindroma
 • vastagbél gyulladás (Irritable colon)

A kutatás rámutatott arra, hogy a β-glükánok stimulálják a makrfoágok működését, amiért elsősorban a CR3 receptorok felelősek. Ami nagyon fontos, hogy a tanulmányból kiderül, a szájon át történő alkalmazás ugyan olyan hatásos, mint az injekció.

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-beta-glukan.php