Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért olyan nehéz a Lyme-kór gyógyítása?

2015.06.04

A kórokozók új tulajdonságára derült fény

A Lyme-kórt okozó baktérium képes olyan "rejtőzködő" sejteket létrehozni, melyek ellenállnak az antibiotikumos kezelésnek. Ez az eredmény magyarázatot adhat arra, miért olyan nehéz kezelni a Lyme-kórt.

Kim Lewis professzor és csapata, a Northwestern University szakemberei krónikus fertőzéseket kutattak, és megállapították, hogy bizonyos nehezen gyógyuló betegségeknél a kórokozók képesek úgynevezett ellenálló sejteket létrehozni, melyekre nem hat a gyógyszeres kezelés, és hosszú ideig képesek szunnyadó, inaktív állapotban várakozni arra, hogy mikor támadhatnak újra a szervezetben - tudatta a American Society for Microbiology.

A közönséges kullancsok hordozhatnak egy ártalmas baktériumot, ami a Lyme kórt okozza. De hogyan történik a betegség kialakulása?
A Lyme-kór kialakulásáért felelős baktériumnak, a Borrelia burgdorferinek is lehetnek ilyen szunnyandó sejtjei, ezért fordulhat elő, hogy a betegséget időnként nagyon nehéz kezelni.

A Lyme-kór évente mintegy 300 000 embert érint csak az Amerikai Egyesült Államokban. A Lyme-kór a baktériumot hordozó, fertőzött kullancsok csípésével terjed. Amennyiben időben felfedezik, antibiotikumok segítségével nagyon jól kezelhető. Időnként azonban, különösen akkor, ha később fedezik fel a fertőzést, súlyosabb tünetek is megjelenhetnek, melyek ráadásul gyakran vissza is térhetnek és igen nehezen kezelhetőek.

Az új, Antimicrobal Agents and Chemotherapy című szaklapban megjelent írás szerzői két módszert is találtak a visszatérő fertőzéseket okozó szunnyadó sejtek ellen, mellyel nemcsak Lyme-kórt, de egyéb betegségeket is hatékonyabban lehetne gyógyítani. Mindkét módszert laboratóriumi körülmények között tesztelték.
 

  A Lyme-kór kezelését a szunnyadó sejtek nehezítik  
 

A Lyme-kór kezelését a szunnyadó sejtek nehezítik

 


Az egyik esetben egy daganatellenes szert, a Mitomycin C-t alkalmazták, mely egyetlen adaggal képes volt kiirtani a fertőzést okozó baktériumokat, ám a szer erősen toxikus, így Lewis professzor szerint nem érdemes a Lyme-kór kezelésére használni.

A másik, a szakemberek szerint kíméletesebb és praktikusabb módszer fokozatosan, hullámokban adagolt antibiotikumokon alapult: a négy egymás utáni antibiotikum-kúra sikeresenpusztította el a kórokozókat, az aktívakat és a szunnyadókat egyaránt (a kezelés lényege az volt, hogy úgy adagolták a gyógyszereket, hogy a szunnyadó baktériumok bár aktiválódtak, szaporodni már nem tudtak).

"A módszer meglehetősen egyszerű. Csak ki kell várni a megfelelő pillanatot, amikor a szunnyadó baktériumsejtek felélednek, újra aktiválódnak. A hullámokban adagolt gyógyszer sikeresen meggyógyította ezt a súlyos betegséget" - mondta Lewis professzor, majd hozzátette: "Lehetséges, hogy egy hasonló módszerrel más krónikus betegségeket is gyógyítani lehet majd."

http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/miert_olyan_nehez_a_lyme-kor_gyogyitasa/20150603112509