Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lyme borreliosis

2016.09.07

Nyár van a nyaralások, kirándulások ideje. Ilyenkor sokkal több időt töltünk a szabadban a kullancsok által fertőzött helyeken. A kullancs csípése nem fájdalmas, nem viszket, így gyakran észre sem vesszük, különösen ha a fejbőrön csíp meg bennünket. Jó esetben nem lesz következménye, de ha a kullancs fertőzött akkor bizony nagy esélye van, hogy minket is megfertőz.

 

Az az alattomos a dologban, hogy nem azonnal fejlődik ki a betegség. Akár évek is eltelhetnek mire olyan panaszt okoz amivel már orvoshoz kell fordulni és persze még ha anno tudtuk is, hogy megcsípett egy kullancs, addigra már rég elfeledkezünk a dologról.

 

A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertőzött kullancsok (Ixodes ricinus) terjesztenek. Nevét a Connecticut állambeli Lyme városáról kapta, ahol 1976-ban leírták (noha már a 20. század elejéről vannak leírásaink a tünetekről), a baktériumot pedig Willy Burgdorferről nevezték el, aki 1982-ben kullancsokból izolálta azt.

 

A Lyme-kóros betegek mintegy 30%-a nem veszi észre a csípést. Fontos a korai felismerés és a kezelés megkezdése a tünetek enyhítésére; ennek elmulasztása életre szóló krónikus állapotot eredményezhet.

 

Láz szinte sohasem jelentkezik, jellemző tünet viszont a bőrön a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, ún. Lyme-folt (erythema migrans, terjedő bőrpír), a széli részén lassan terjed, és átmérője idővel akár az 50-100 millimétert is elérheti, valamint az erős égető érzés az ízületeknél.

 

Jellemző tünetei még a feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye.

 

A gyermekek fülcimpáján cseresznye méretű lilásvörös csomó (nyiroksejtes bőrcsomó) jelenhet meg, ami fájdalommal nem jár, de kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el. Idősebb nőknél végtagi bőrsorvadás jelentkezhet: a végtagok feszítő oldalán lilássá, tésztás tapintásúvá válik a bőr, majd foltokban elvékonyodik. Kezelés nélkül évekig-évtizedekig is rosszabbodhat a beteg állapota. Az esetek 5%-ában bénulást okozhat.

 

Megnehezíti a diagnosztizálást, hogy nem minden tünet jelentkezik egységesen. Van amelyik egyáltalán nem vagy csak nagyon enyhe formában érezhető. Másoknál, mint például az ízületi gyulladásoknál pedig elsősorban nem a borreliára gondolunk mint kiváltó okra.

 

A sima vérvizsgálattal csak a fertőzés első heteiben és akkor is csak pár napig mutathatók ki a baktériumok. A legbiztosabb módszer a betegség megállapítására a többször elvégzett szerológiai vizsgálat. (A szerológia az immunológiai tudományág egyik részterülete. Kutatási területe a vérsavóban lévő ellenanyagok, az antigén-antitest reakció tanulmányozása. A tünetek alapján nehezen azonosítható betegségek azonosításában szerológiai vérvizsgálatot végeznek.) Még ha az első szerológiai vizsgálat eredménye negatív is egy hónap múlva újra meg kell ismételni, ha a borreléia fertőzés gyanúja fenn áll.

 

A betegség bakteriális fertőzés lévén antibiotikumokkal kezelhető. A dózisok és a terápia időtartama tekintetében azonban nincs egységes álláspont. Például egy nézet szerint a különböző antibiotikumok kombinálása nem növeli a gyógyulás esélyeit, más nézet szerint fontos eszköz a gyógyulásban.

 

<p>fotó: Jongarisson</p>Wikimedia Commons Antibiotikumos kezelést erősíthetjük természetes antibiotikumok fogyasztásával mint például a fokhagyma, ezüst kolloid, olajfa levél, kasvirág stb. Azt se felejtsük el, hogy az antibiotikumok nem csak a káros baktériumokat pusztítják el. Bélflóránk védelmében fogyasszunk ilyen esetben is joghurtot vagy/és valamilyen jó minőségű probiotikumot.

 

A fertőzés legyőzésére a szervezetünk méreganyagokat termel, melyeknek többsége neurotoxin. A méreganyagok eltávolításának az elősegítésére érdemes chlorella spirulinát, propoliszt, alma pektint, bársonybabot (mucuna babot) fogyasztani. Mivel a a biotoxinok szinergikus hatásba kerülnek a szervezetben lévő nehézfémekkel (pl. amalgam fogtömések) érdemes egy nehézfém tisztító kúrát is elvégezni a Lyme-kór első stádiumában lévő betegnek.

 

Sok betegnél felmerül a csökkent hormon kiválasztás is, ilyenkor érdemes valamilyen adaptogén gyógynövény mint például a ginzeng, a goji bogyó, a maca fogyasztásával kiegyensúlyozni a hormon termelést.

 

A KMT mikrohullám készülék használatával nagyon jó eredményeket lehet elérni a szervezetben rejtőző kórokozók elpusztításában. A készülék a TENS készülékhez hasonló, 4 elektródán keresztül juttat mikrohullámokat a szervezetbe, ahol az szabadon utazva könnyedén elpusztítja azokat, ugyanakkor stimulálja a szervezet immunműködését is, valamint segíti az antibiotikumok felszívódását és eljuttatását a szervezet azon részébe ahol a fertőzés van

 

Az antibiotikumos kezelés kiegészítéseként jó eredménnyel használják a hiperbár oxigenizációs (HBO) terápiát, melynek során a páciensek 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be megnövekedett nyomás alatt, túlnyomásos kamrában.

 

A mágnes terápiás kezelések is hasznosak lehetnek a Lyme-kór tüneteinek az enyhítésében.

 

Ásványi anyagok közül fontos a réz, vas, jód, magnézium és mangán pótlás . Természetesen a szervezet vitaminokkal történő ellátása is fontos, legyen az zöldség és gyümölcs fogyasztásával vagy táplálék kiegészítők segítségével.

 

A beteg lelki egyensúlyának a helyreállítása is szükséges. A Kineziológia, EFT, Hellinger család terápia nagy segítséggel lehet a mind a korábban szerzett érzelmi traumák, mind a betegség által kiváltottak feoldásához.

 

Érdemes arra is vigyázni, hogy ne terheljük a szervezetünket feleslegesen méreganyagokkal. Ne fogyasszunk sok “E”-t tartalmazó élelmiszereket, ne használjunk mérgező tisztítószereket, lehetőleg bio zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra. Vízszükségletünket pedig vagy jó minőségű ásványvízzel, vagy tisztított csap vízzel fedezzük.

 

Sajnos a gyógyulás lassú folyamat de nem lehetetlen. A sokoldalú (nem csak és kizárólag antibiotikumos) kezelés nagyban meggyorsíthatja a beteg felépülését.

 

http://www.klinghardtneurobiology.com/LymeALookBeyond6.pdf

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lyme-k%C3%B3r

 

Nyári Zsuzsa