Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit a kullancscsípésről tudni kell 2. - Interjú

2015.03.22

Interjú Dr. Timmerer Margittal:

Mv2.: - A potrohát, azaz ezt a részt nem szabad megnyomni.

T. M.: - Azt nem szabad megnyomni, mert a kullancsnak a középbelében élnek ezek a kórokozók. Ha megnyomjuk, akkor szinte belenyomjuk a saját bőrünkbe a kórokozót.

Mv1.: - De akkor mivel lehet, mivel tudjuk szakszerűen eltávolítani?

T. M.: - Hát vannak kullancskiszedő csipeszek, de egy nagyon hegyes csipesszel a legkönnyebb úgy, hogy oldalról megközelíteni. Tehát a bőr szintjéből megközelíteni a kullancsot és minél közelebb a bőrhöz megfogni az állatot és nem kell hogy jobbra pörgetni, balra pörgetni, akármilyen húzóerővel kihúzni a kullancsot a bőrből. Ha beleszakad az a része, ami a bőrben van, az nem jelent semmi bajt, mert a szájszerve...

Mv2.: - Ezt akkor nézzük meg mégegyszer! Tehát a szájszerv, most megpróbálom ezen, vagy ezen a nagyobbon megmutatni, a szájszerv, az ez a rész?

T. M.: - Abból a részből még ki tud nyújtani egy hosszú, ilyen fenyőfaszerű fogazott részt, amit benyom a bőrbe. De kihúzni azért nem lehet, mert visszafelé fogazott, mint egy fenyőfa.

Mv2.: - Tehát ha ez a rész beszakad, ez még nem gond.

T. M.: - Az még nem baj. Azt utána ki lehet piszkálni, tehát hogyha már a potrohát eltávolítottuk, akkor utána tűvel vagy késheggyel ki lehet piszkálni a bőrből. Olyan, mintha egy szálka lenne a bőrben, de utána mindig le kell fertőtleníteni ezt a sebzést. Általában betadinnal, tehát jódos anyaggal.

Mv2.: - És a kullancs egyébként meddig tud belemászni az emberbe? Szóval csak ezt a részt ereszti bele?

T. M.: - A szájszervig. Még csak nem is azt a részt, hanem abból dug ki egy, kitol egy szájszervet.

Mv1.: - És doktornő, mi történik akkor, hogyha egyáltalán nem vesszük észre a kullancsot, és mondjuk akár hetekig, hónapokig bennünk van?

T. M.: - Azért az nincsen hetekig, hónapokig ba bőrben. A hím kullancsok, azok hamarabb eltávoznak a bőrből. Megcsípik, megfertőzhetik, vért szívnak és el is másznak a bőrről. Tehát a betegek 30-40 százaléka nem is tud kullancscsípésről. Viszont a nőstény kullancsok, azok napokig a bőrben tartózkodnak, vért szívnak, éppen azért, hogy aztán a több ezer petéjüket táplálni tudják, és le tudják rakni.

Mv.: - Akkor csak a hím kullancs a veszélyes?

T. M.: - Mind a kettő veszélyes. Csak a hím kullancsról nem tudunk, hogy esetleg megcsípett, mert az el is mászhat a bőrről. Tehát nem marad meg benne mindig a bőrben. A másik pedig, hogy vannak az egészen kis kullancsok, mákszemnyi kullancsok, amik szintén fertőzhetnek, és azokat borzasztó nehéz észrevenni.

Mv2.: - Kiszedni is.

T. M.: - Kiszedni is nehéz, megfogni is nehéz, meg hát mindenkin van egy-két kis anyajegy, és nem is látja, hogy ez most egy kullancs, vagy csak nagyítóval...

Mv2.: - Ezeket hogy vesszük észre? Előbb-utóbb bepirosodik körülötte a bőr?

T. M.: - Előbb-utóbb elkezd viszketni. Csak az a baj, hogy minél tovább van a bőrben a kullancs, annál nagyobb a valószínűsége, hogy át is adja a fertőzést.

Mv2.: - Hány óra egyébként a határidő?

T. M.: - Hát az első pár órában a kullancs csak vért szív, tehát egy olyan 5-6 óra után már nagy valószínűséggel átadja, és hát az a statisztika szerint, hogyha 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja.

Mv1.: - Hát hogyha rögtön, egy-két órán belül kivesszük, akkor nagy valószínűséggel nem fertőzött...

T. M.: - Még nem fertőzte meg esetleg.

Mv1.: - Utána a csípés helyét, azt mennyi ideig kell figyelnünk? Hogyan figyeljünk? Mire figyeljünk?

T. M.: - Na most, ha bőrtünet jelentkezik, az néhány nap vagy néhány hét múlva jelentkezik az úgynevezett laimfolt, ami típusos esetben kokárdaszerű, tehát egyre nagyobb, mint egy céltábla, piros karika jelenik meg, aztán azon kívül egy másik piros karika, és egyre nagyobb lesz, úgyhogy sokszor az emberi testrészt is túl növi és például, hogyha karon van a csípés, akkor sokszor már csak a felkaron, meg a csuklón vagy egy karika, mert különben ilyen nagy lenne ez az elváltozás. Na most, ez is az a baj, hogy nincs mindig bőrtünet. Körülbelül 40 százalékban van bőrtünet, tehát ha nincs bőrtünet, az még nem jelenti azt, hogy nem ferőződtünk meg.

Mv2.: - És akkor hogy vesszük észre, hogy megfertőzödtünk?

T. M.: - Jelentkezhetnek a csípés után, pár nap múlva ilyen influenzaszerű tünetek, amit régen úgy tudtuk, hogy valamilyen vírus okozza, egy nyári influenzának is hívták, és levertség, hőemelkedés, izomfájdalmak, ízületi panaszok, és idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. Például az arcidegbénulások nagy százalékának a hátterében borelia fertőzés áll.

Mv1.: - Több kórházban van olyan szolgáltatás, hogy megvizsgálják a kullancsot, bevizsgálják. Ezt érdemes?

T. M.: - A kórházban nincsen. Én úgy tudom, hogy csak egy magánrendelő foglalkozik azzal, hogy magát a kullancsot vizsgálja, hogy fertőzött volt-e.

Mv1.: - Érdemes megvizsgáltatnunk?

T. M.: - Hát érdemes megvizsgáltatni, de hogyha a kullancs, ez a kullancs nem volt fertőzött, attól még lehetett egy másik csípés is, ami mondom, hogy nem marad benn a bőrben.

Mv2.: - Vagy éppen a kullancs fertőzött, de nem volt ideje megfertőzni bennünket. Az egy másik lehetőség.

T. M. - Az is lehet, igen.

Mv2.: - Hova és mikor menjünk orvoshoz? Kihez menjünk? Bőrgyógyászhoz, sebészhez, körzeti orvoshoz?

T. M.: - Attól függ, hogy milyen tünet jelentkezik. Tehát, ha bőrtünete van valakinek, akkor bőrgyógyászhoz. Na most, egy kullancscsípés mindig okoz valamilyen kis bőrtünetet. Egy kis piros göbcse, az szinte minden rovarcsípés után jelentkezik, nemcsak kullancscsípés után, ami még nem jelenti azt, hogy ez laim boreliozis. És ez sokszor hetekig, hónapokig megmarad ez a kis göbcse, ez a kis piros göbcse, ami időnként viszket. Ez nem jelenti a laim boreliozis fertőzést. Hogyha pedig idegrendszeri tünetek, tehát ilyen furcsa érzés, ilyen hangyamászás érzés, vagy bénulások jelentkeznek, akkor hát mindig a betegséget illető szakorvoshoz kell fordulni.

Mv2.: - Rengeteg dolog van, amiről még beszélnünk kellene, de azt hiszem, ezt most már a nézőkre hagyjuk, és arra bíztatjuk önöket, hogy a 373-4902, illetve a 373-4903-es telefonszámon továbbra is hívják doktornőt, aki rendelkezésünkre áll, amit nagyon szépen köszönünk.

Mv1.: - Mi pedig most sporttal folytatjuk.